De 5 meest gestelde vragen over borstvoeding beantwoord
- Redactie
- in Voeding
- 0
- 654
- 01/08/2023
Borstvoeding geven is een mooie en natuurlijke manier van het voeden van je baby, maar brengt ook veel onzekerheden met zich mee. Omdat het Internationale Borstvoedingsweek is, geven we aandacht aan de 5 meest gestelde vragen over het geven van borstvoeding met natuurlijk de antwoorden!
1. Hoelang moet je borstvoeding geven?
Laten we vooropstellen dat je eerst moet kijken naar wat je zelf wilt, wat mogelijk is én waar je je goed bij voelt. Als algemeen advies geeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere gezondheidsinstanties om de eerste zes maanden van het leven van je baby uitsluitend borstvoeding te geven zonder bijvoeding zoals water, formule of vast voedsel. Na zes maanden wordt aanbevolen om door te gaan met borstvoeding terwijl je langzaam begint met het introduceren van vast voedsel. Als je dat wilt en je kindje er behoefte aan heeft, kun je het geven van borstvoeding doen totdat je kind twee jaar is. Er zijn moeders die het zelfs nog langer volhouden. Doe vooral waar jij en je kind goed bij voelen!
2. Hoe kan ik borstvoeding stimuleren?
Soms is het lastig om de borstvoeding op gang te brengen, vooral tijdens de eerste dagen. Hier is een aantal manieren om ervoor te zorgen dat het wat makkelijker gaat:
Huid-op-huid contact
Huid-op-huid contact direct na de geboorte is heel belangrijk om de natuurlijke reflexen van de baby te stimuleren. Ook krijgt de aanmaak van het hormoon oxytocine een boost, waardoor de toeschietreflex van je melk wordt bevorderd.
Leg wat vaker aan
Leg je baby vaak aan, bij voorkeur minstens elke 2 tot 3 uur, zelfs als de baby nog niet huilt. Hierdoor wordt de melkproductie op gang gebracht. Probeer ook 's nachts je baby wakker te maken voor voedingen.
Let op de hongersignalen van je baby
Huilt je kleintje? Dat kan betekenen dat hij honger heeft. Huilen is een laat hongersignaal. Niet alleen huilen, maar ook smakken, likken, zuigbewegingen maken of onrustig worden zijn typische hongersignalen. Hoe eerder je reageert op deze signalen, hoe beter je baby zal voeden.
Borstmassage en compressie
Om de melkstroom te stimuleren kun je vlak voordat je gaat voeden zachtjes je borsten masseren. Ook tijdens het voeden kun je door voorzichtig druk uit te oefenen op je borst de melkstroom bevorderen.
Zorg voor een comfortabele en rustige omgeving
Voeden gaat het beste op een rustige en ontspannen plek. Vermijd afleidingen en concentreer je op de interactie tussen jou en je baby. Ontspanning helpt bij de melkstroom en maakt het voeden voor zowel jou als je baby een fijn moment.
Let op je voeding
Eet en drink goed! Een gezond dieet en voldoende hydratatie zijn belangrijk voor een goede melkproductie. Zorg ervoor dat je voldoende voedzaam voedsel en water binnenkrijgt.
Geduld en wees niet te streng voor jezelf
Het is niet altijd vanzelfsprekend dat het geven van borstvoeding meteen na de bevalling lukt. Het opbouwen van een goede melkproductie kan even duren. Dus heb geduld!
3. Hoelang kun je moedermelk bewaren?
Je bent niet altijd in de buurt om je baby borstvoeding te geven. Om de boel te blijven stimuleren en natuurlijk om je opgezwollen borsten te ontlasten, kun je gebruikmaken van een kolfapparaat. Maar wat doe je met de afgekolfde melk? Die kun je natuurlijk bewaren voor een volgende voeding van je kind. Dit zijn enkele richtlijnen voor het bewaren van moedermelk:
- Kamertemperatuur (ongeveer 25°C): 4-6 uur
- Koelkast (4°C): 3-5 dagen
- Diepvriezer (-18°C of lager): 6-12 maanden
Zorg ervoor dat je de moedermelk altijd in een gesteriliseerde fles/verpakking bewaart en dat je de datum van de afgekolfde melk erop zet. En let erop dat je ontdooide moedermelk niet opnieuw invriest en dat je het binnen 24 uur gebruikt.
4. Wat mag je niet eten als je borstvoeding geeft?
Het is sowieso belangrijk om een normaal en uitgebalanceerd dieet te volgen als je borstvoeding geeft. Houd er rekening mee dat er voedingsmiddelen zijn die bij je baby ongemak kunnen veroorzaken. Let vooral op:
- Cafeïnehoudende dranken: te veel cafeïne kan leiden tot prikkelbaarheid bij je baby.
- Pittig voedsel: sommige baby's kunnen geïrriteerd reageren op sterk gekruid voedsel via de moedermelk.
- Gekruide voedingsmiddelen: knoflook, uien en andere kruiden kunnen een onaangename smaak geven aan de moedermelk, maar dit verschilt per baby.
Als je merkt dat je baby onrustig wordt na het eten van bepaald voedsel, kun je proberen deze voedingsmiddelen tijdelijk te vermijden.
En alcohol dan?
En hoe zit het dan met alcohol? Als je alcohol drinkt, komt dit ook in de moedermelk terecht. Per glas alcohol duurt het twee á drie uur voordat de alcohol uit je moedermelk is verdwenen. Bij twee glazen is dat vier á zes uur etc. Ben je van plan om alcohol te drinken, voed je baby vlak voordat je dat doet. De volgende voeding doe je dan ongeveer drie uur als je moedermelk alcoholvrij is. Ook kun je natuurlijk gekolfde melk aan je kindje geven.
5. Hoe kun je borstvoeding afbouwen?
Heb je het gevoel dat jij en je kindje toe zijn om de borstvoeding af te bouwen doe dit dan niet heel abrupt, maar bouw het geleidelijk af. Zó pak je het aan:
Introduceer flesvoeding geleidelijk
Vervang geleidelijk aan één borstvoeding per dag door flesvoeding. Doe dit gedurende meerdere dagen of weken, afhankelijk van hoe snel je baby zich aanpast.
Kies een strategie
Je kunt ervoor kiezen om eerst de ochtend- of avondvoeding te vervangen, afhankelijk van wat het beste bij je dagelijkse routine past.
Maak het jezelf gemakkelijk
Afbouwen kan leiden tot (behoorlijk) gevoelige borsten. Draag een goed ondersteunende beha en gebruik warme kompressen om pijn te verlichten.
Heb geduld!
Afbouwen kan emotioneel zijn voor zowel de moeder als de baby. Net als bij het opbouwen van de borstvoeding, vergt ook het afbouwen geduld. Geef jezelf de tijd om deze overgang soepel te laten verlopen. Houd je eigen tempo aan en forceer niets.
Gaat het geven van borstvoeding toch niet helemaal zoals je had gehoopt? Schakel deskundige hulp in. Vraag advies aan je verloskundige of aan een lactatiedeskundige.
Lees ook:
Meer over borstvoeding in de BabyBytes-encyclopedie
Tepelkloven: wat kun je ertegen doen?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)