De achternaam van je kind: welke opties heb je?
- EstherHvW
- in Zwangerschap
- 0
- 15909
- 16/05/2019
Voor veel aanstaande ouders is het kiezen van een leuke voornaam voor hun spruit al een behoorlijke klus. Er is nogal veel keus en je moet het ook nog eens allebei leuk vinden. Geen gemakkelijke opgave. Dat je ook bepaalde keuzes hebt wat betreft achternamen, daar is niet zo veel over bekend. Welke keuzes heb je en hoe regel je dat? Dat leg ik je uit in dit artikel.
Welke keuzes heb ik?
Voor het beantwoorden van deze vraag ga ik even uit van de situatie van een getrouwde man en vrouw. Vroeger was het bij getrouwde stellen zo dat kinderen altijd de achternaam van hun vader kregen. Maar sinds de naamwet van 1998 is het ook mogelijk om de achternaam van de moeder mee te geven, hoera! Je kunt dus kiezen voor de achternaam van de vader, of de achternaam van de moeder. Belangrijk is wel om je te beseffen dat de achternaam die je kiest voor je eerste kind, ook de achternaam zal worden van de daarna volgende kinderen (van diezelfde vader). Je kunt dus niet (zoals mij leuk leek) bijvoorbeeld jullie dochters jouw achternaam geven en jullie zonen de achternaam van je man. Een keuze van beide achternamen achter elkaar geplakt, zoals je tijdens het trouwen hebt, is helaas geen optie. En eigenlijk is dat maar goed ook. Stel je voor dat jij Morero de Melo van je achternaam heet en je man Van Bergen Henegouwen en jullie kind later trouwt met iemand die De Roy van Zuydewijn heet. Tja…
Lees ook:
Zó kies je de perfecte voornaam voor je kleintje!
En hoewel we de keuze hebben om onze kinderen de achternaam van de moeder te geven, blijkt grappig genoeg bijna niemand er gebruik van te maken! Bijna iedereen houdt zich toch vast aan de standaard; de achternaam van de man.
Hoe leg je je keuzes vast?
Ben je getrouwd en wil je dat je kind de achternaam van je man krijgt? Dan hoef je eigenlijk niet zo veel te doen. Je man zal je kind zoals gebruikelijk binnen drie dagen na de geboorte aangeven op het gemeentehuis en hiermee wordt dan direct vastgelegd dat het kind zijn achternaam krijgt. Willen jullie liever dat het kind jouw achternaam gaat dragen? Dan kun je dat op twee manieren vastleggen. Voor de geboorte of daarna. Voor beide gevallen geldt dat jullie dan samen aanwezig moeten zijn. Mij lijkt het dan verstandig om dit vast te leggen voor de geboorte van jullie kind. Ik was binnen drie dagen na de geboorte van van mijn meisjes nog niet in staat om me met mijn ‘zere onderkantje’ richting het gemeentehuis te begeven.
Overigens, als je bevallen bent via een keizersnede en daardoor niet in staat bent om aanwezig te zijn bij het aangeven van je kind, dan kan hier uitstel voor gevraagd worden.
Wat gebeurt er als ik niet kies?
Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijg je kind automatisch de achternaam van de vader. Ben je niet getrouwd, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Tenzij de vader het kind erkend heeft. Bij de erkenning kun je dan ook meteen aangeven of het kind de achternaam van de vader of de moeder zal dragen.
Wat gebeurt er bij stellen van hetzelfde geslacht?
Wanneer twee mannen een kindje adopteren, kunnen zij op dat moment kiezen welke achternaam hun kind krijgt. Die achternaam zal dan ook de achternaam zijn van eventuele volgende kindjes. Dit is trouwens ook het geval wanneer een man en een vrouw een kindje adopteren. Bij vrouwen ligt het iets complexer. Rijksoverheid.nl zegt hier het volgende over:
Als twee getrouwde of geregistreerde vrouwen een kind krijgen geldt het volgende: de moeder wordt zwanger door een onbekende donor in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Het kind krijgt de naam van de duomoeder. Maar alleen als de moeder automatisch juridische ouder wordt bij de geboorte. Ze kunnen ervoor kiezen dat het kind de naam van de biologische moeder krijgt.
De moeder wordt zwanger door een bekende donor en de duomoeder erkent het kind. Het kind krijgt de naam van de biologische moeder. Via naamkeuze is het mogelijk dat het kind de naam van de duomoeder krijgt.
(Bron: Rijksoverheid.nl)
Wat gebeurt er bij een-oudergezinnen?
Wanneer de vader het kind niet erkent, zal het kind automatisch de achternaam van de moeder krijgen. Wanneer de vader het kind wél erkend, dan kun je bij de erkenning de keuze voor de achternaam van het kind vastleggen.
Hoe heb jij de achternaam van je kind laten vastleggen?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)