De beste borstvoedingstips en -trucs van onze forumleden

De beste borstvoedingstips en -trucs van onze forumleden
  • in Overig
  • 4
  • 9381
  • 24/01/2017

De kracht van ons BabyBytes Forum heeft zich al regelmatig bewezen. Talloze moeders stellen elkaar vragen over de meest uiteenlopende zaken, keuvelen over hun zwangerschap of discussiëren over de opvoeding van hun kinderen. Laatst kwam ik een interessante forumpost tegen: die waarin een bezoekster tips en trucs over borstvoeding aan medeforummers vroeg. En met succes: de praktische tips stroomden al snel binnen. Ik deel vandaag een aantal tips met jullie, want ik denk dat het voor veel meer (aankomende) moeders erg handig kan zijn om even door te lezen!

Ben je momenteel dus zwanger en ben je van plan je kindje borstvoeding te geven, lees dit artikel vooral dan even door. Heb je er geen interesse in om borstvoeding te gaan geven, dan zal je aan deze tips dus ook niet heel veel hebben. 

- "Bereid je voor op een aantal weken flink doorbijten. Met name de eerste zes weken kunnen als pittig ervaren worden. Als je je daar op instelt, kan het niet tegenvallen. Na die eerste weken begint het genieten meestal pas echt. Het kan dus echt zo zijn dat je flink moet doorzetten, maar die moeite is het waard. Voor pijn zijn 'mother mates' een aanrader!"

Lees ook: Dit kan je verwachten in de eerste week dat je borstvoeding geeft.

- "Bezoek in ieder geval een keer een informatieavond over borstvoeding. Daarop leer je veel over wat je te wachten staat en kan je eventuele problemen herkennen. Neem bovendien je partner mee op deze informatieavond, die kan je dan beter ondersteunen als het even niet loopt zoals je had gewild."

- "Wil je echt beslagen ten ijs komen? Nodig dan in de kraamweek een lactatiekundige uit. Hoe goed de zorg van een kraamverzorgende ook is, iemand die puur opgeleid is om borstvoedingsproblemen te verhelpen, ziet meestal toch meer. Zij kan eventuele problemen bij het aanleggen direct zien en verhelpen. Door veel zorgverzekeraars wordt een dusdanig consult bovendien vergoed."

- "Sta er positief in en blijf rustig! Door je heel erg druk te maken, kan het zo zijn dat de borstvoeding misschien niet voldoende op gang komt. Bereid je goed voor, zorg dat je ter plekke de beste zorg krijgt en besef dat het lang niet bij iedereen meteen soepel verloopt. Het komt echt goed!"

- "Het is normaal dat kindjes wat afvallen tijdens de kraamweek. Raak dus niet meteen in paniek als dit gebeurt. Vaak heeft je melkproductie even de tijd nodig om op gang te komen, daar is niets ergs aan. Als je al snel naar flesvoeding grijpt, kan het zo zijn dat je borstvoeding hierdoor niet meer echt wordt gestimuleerd. Houd dus in de gaten dat het afvallen van je kindje geen extreme vormen aan gaat nemen (daar weet je kraamverzorgende of de verloskundige meer over), maar gun je eigen lichaam en dat van je kindje de tijd om de productie op gang te krijgen."

- "Een borstontsteking is verschrikkelijk, maar er zijn trucs om deze te voorkomen óf zo snel mogelijk te genezen. Ga zo hygiënisch mogelijk te werk. Was je kolfspullen goed en kook ze regelmatig uit. Zorg er bovendien voor dat je je borsten goed schoon houdt. Bij stuwing kan je onder een warme douche je borsten masseren. Als je een knoop voelt, kan je deze in de richting van de tepel masseren tot hij soepeler aanvoelt Overleg altijd met een deskundige wat je kan doen, en trek meteen aan de bel als je koorts krijgt."

- "Dompel jezelf onder in borstvoedingsinformatie. Probeer er zoveel mogelijk over te lezen en vraag vriendinnen naar hun ervaringen. Je kan echt leren van andermans 'fouten' en tips van ervaringsdeskundigen."

- "Niet elke hulpverlener (bijvoorbeeld in het ziekenhuis of de kraamverzorgende) is even fanatiek als het op het geven van borstvoeding aankomt. Als je zelf ook niet super graag wilt dat het gaat slagen, is dat niet zo erg. Maar als je zelf wel écht wilt dat de borstvoeding een goede kans krijgt, zorg dan zelf dat je de zorg krijgt die nodig is en zoek naar een andere hulpverlener die er net als jij alles aan wil doen. Je kan ook - tijdens je zwangerschap - bij het kraamzorgbureau aangeven dat je een kraamverzorgende wilt die echt pro-borstvoeding is, om er samen het beste van te maken."

Lees ook: 10 dingen over borstvoeding waarvan ik had gewild dat iemand me ze had verteld.

- "Borstvoeding hoort geen pijn te doen. Het kan - vooral in het begin - best gevoelig zijn als de kleine aanhapt of als je toeschietreflex krijgt. Maar als je door de grond gaat van de pijn, zou het een teken kunnen zijn dat je kindje niet goed aangelegd is. Schakel dus een specialist (lactatiekundige) in, die je kan leren hoe je je kindje wel goed kan aanleggen."

- "Zorg dat je partner op de hoogte is van je wens om borstvoeding te geven en dat hij (of zij) volledig achter je staat. Door de hevigheid van de eerste week, de hormonen en het eventuele slaapgebrek kan het zijn dat je misschien eerder geneigd bent om je wens opzij te zetten. Je partner kan je - tot op zekere hoogte - dan misschien door een lastige periode heen slepen. Let natuurlijk wel op dat je samen van tevoren een eventuele grens aangeeft!"

Al met al gaat borstvoeding geven vaak gewoon goed, maar het is verstandig om je goed in te lezen, je omgeving op de hoogte te stellen en tijdig de juiste hulp te zoeken. Kleine probleempjes kunnen vaak heel makkelijk opgelost worden, dus houd hoop en blijf positief. 

Disclaimer: het is niet onze bedoeling om iemand voor het hoofd te stoten. Of je nu wel of geen borstvoeding wilt geven, dat is je eigen keuze en dat is prima. Ook maak je zelf een keuze hoe ver je hierin wilt gaan. Dit artikel is puur bedoeld voor moeders met een hele sterke borstvoedingswens en dus niet bedoeld om iedereen over een streep te trekken. Of je dat wilt is aan jezelf.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50