De borstvoedingscursus: de beste tips voor in je kraamweek

De borstvoedingscursus: de beste tips voor in je kraamweek
  • in Voeding
  • 0
  • 16416
  • 31/12/2020

Als lactatiekundige geef ik sinds vijf jaar twee keer per maand een borstvoedingscursus aan aanstaande ouders. Bij binnenkomst vraag ik regelmatig wat de ouders verwachten van de borstvoedingsperiode.
 
De antwoorden zijn grofweg te verdelen die drie groepen.
 
1. ‘Ze zeggen dat het `t beste is voor mijn kind maar ik zie er eigenlijk tegenop.’
2. ‘Ik ga het gewoon proberen en als het niet lukt dan stop ik.’
3. ‘Ik ga helemaal voor borstvoeding en ik zie geen reden waarom het mij niet zou lukken.’
 
De antwoorden zijn voor een niet te onderschatten deel afhankelijk van de omgeving van de ouders. Als je omgeving geen problemen heeft ondervonden met het geven van borstvoeding sta je er nou eenmaal anders in dan wanneer je onlangs op een verjaardag in de tepelkloven en borstontstekingshoek beland bent. Mijn taak is vervolgens om in twee uur fabels van feiten te onderscheiden, de ouders een realistisch beeld te geven van wat komen gaat en genoeg zelfvertrouwen mee te geven in wat hun keuze ook mag zijn.

Lees ook: Dit kan je verwachten in de eerste week dat je borstvoeding geeft

Ik bespreek de voordelen van het geven van de borst voor moeder en kind maar bespreek zeker ook de hobbels en kuilen die de ouders mogen verwachten. Daarnaast geef ik ouders veel tips om ze zo prettig mogelijk de kraamtijd door te laten komen. En zo prik ik iedere maand wat ballonnen stuk en laad ik ook wat nieuwe ballonnen op zodat iedereen met voldoende en juiste informatie de deur uitgaat.



De belangrijkste tips

De belangrijkste tips uit de borstvoedingscursus wil ik graag met jullie delen.
 
Tip 1: Geen baby houdt zich aan de bestaande protocollen dus neem de tijd om je baby te leren kennen.
 
Tip 2: De geboorte is het eindpunt van de zwangerschap maar tegelijkertijd ook het startschot van een intensieve periode. Besteed dus de laatste weken van je zwangerschap aan het vullen van je reservetank in plaats van het vullen van je agenda met alles wat je nog even wilt of moet doen.
 
Tip 3: Perfecte ouders bestaan niet dus leg de lat niet te hoog. Vraag jezelf eens af of je op school blij was met een zeven voor een proefwerk. Indien dat het geval was, vraag dan geen tienen van jezelf in de kraamweek. Dat scheelt een hoop teleurstelling.
 
Tip 4: Gebruik de kraamweek waar deze eigenlijk voor bedoeld is: bijkomen van de bevalling, het leren kennen van je kind, wennen aan je nieuwe rol als moeder en veel knuffelen met je baby.
 
Tip 5: Let op met visite. Wanneer je in je bed ligt, blijft de visite aanzienlijk korter aangezien we iemand in bed associëren met ziek zijn. Als je je daarentegen in je oude skinny jeans wurmt en in de woonkamer gaat zitten, sta je uiteindelijk de vaatwasser zelf in te ruimen terwijl je visite maar weer eens op huis aangaat omdat ze ‘morgen moeten werken’. Wil je dus zelf zo min mogelijk hoeven doen en dat je visite na een acceptabele tijd weer naar huis gaat? Blijf dan in bed liggen.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Simone Compier is moeder van twee kinderen en naast lactatiekundige ook eigenaresse van kraambureau Mammae Mia in Amsterdam. Ze heeft op vrij jonge leeftijd twee kinderen gekregen en weet (mede door haar ervaring in de kraamzorg) hoe ontzettend leuk, maar ook intensief de babytijd kan zijn. 
  
Naast het runnen van een kraambureau geeft Simone ook nog cursussen aan aanstaande ouders en scholingen aan zorgverleners. 
  
Haar missie is om ouders zo goed en eerlijk mogelijk voor te bereiden op het ouderschap.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50