De eerste baby ter wereld waarvan het geslacht onbekend is
- Betty
- in Opvoeding
- 16
- 46449
- 06/07/2017
Eén van de meest gestelde vragen als je zwanger bent, is toch wel die naar het geslacht van je nog ongeboren kindje. Ook als je baby er eenmaal is, wil iedereen weten of je een zoon of dochter hebt gekregen. Het houdt mensen - om wat voor reden dan ook - gewoon erg bezig.
Jongetjes zijn wild, hebben veel beweging nodig en houden van voetballen. Meisjes zijn braaf, knutselen graag en houden van pony's. Ontzettend stereotyperend en iedereen wéét wel dat het in de meeste gevallen een stuk genuanceerder ligt, maar toch blijft dat sterke gevoel voor gender. Denk alleen al aan de lichtroze- of lichtblauwe pakjes voor pasgeboren baby's.
Lees ook:
Over genderrollen: Moeder wil niet dat zoon op ballet gaat.
Genderneutraal opvoeden
Een slechte zaak, vinden veel ouders. Kinderen met een duidelijk beeld van het geslacht opvoeden, stuurt ze - bewust of onbewust - een bepaalde richting op in het leven. In Nederland zijn we er (nog?) niet zo bewust bezig, maar in bijvoorbeeld Scandinavische landen is er veel aandacht voor genderneutraal opvoeden. Dat gaat in sommige gevallen vrij ver. Zo worden op sommige kinderdagverblijven in Zweden kindjes bijvoorbeeld niet meer met 'hij' of 'zij' aangesproken, maar met 'het'.
Ook geven ouders die hun kinderen genderneutraal opvoeden hun kinderen een naam die zowel bij jongen als meisjes past en krijgen ze geen typische jongens- of meisjesspeelgoed en jongens- of meisjeskleding.
Geslacht onbekend
Canadese ouder Kori Doty, die zichzelf niet uitgesproken man of vrouw voelt, beviel in november van een kindje. Het geslacht van deze baby is niet bekend gemaakt en dat zal ook niet gebeuren. Kori wil namelijk dat het kindje - Searyl - zelf mag ontdekken of het een jongen of meisje is. En als het geen keuze wil maken? Ook goed! In onderstaande mini-docu legt Kori het uit.
Heb jij wel eens van genderneutraal opvoeden gehoord?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (16) Stuur een bedankje