De eerste keer op vakantie met je baby: hoe pak je dat aan?
- Tilda_FrouFrouBegeleiding
- in Moeder
- 1
- 10588
- 01/08/2020
Voor het eerst op reis gaan met een baby kan spannend zijn. Je verlaat je vertrouwde omgeving, waar je al je spulletjes bij elkaar hebt, om samen op avontuur te gaan. Waar moet je aan denken en hoe vermaak je je kindje het best tijdens de reis? Tilda helpt ons op weg.
Na de bevalling van haar eerste kindje, kreeg Tilda te maken met een postnatale depressie. Ze ontdekte - onder andere - dat op reis gaan haar goed deed. Daarom wil ze andere moeders aansporen om inderdaad vooral op vakantie te gaan, ook met een postnatale depressie. Hoe je dat zo relaxed mogelijk doet, legt ze uit:
Lees ook:
Waarom ik als moeder niet op vakantie wil naar het buitenland
Tip 1: Relax and go with the flow
Hoe graag je de hele situatie ook wilt controleren: dat kun je simpelweg niet. Dus stop met daar bakken energie in te stoppen. Ja, je kindje gaat ongetwijfeld huilen op de meest onhandige momenten. Ja, je zult met je handen in het haar zitten minstens één keer tijdens je reis ernaartoe. Maar eenmaal daar, ben je al die stress weer vergeten.
Tip 2: De nachten na een vliegreis kunnen lastig zijn, houd hier rekening mee
Kinderen moeten wennen aan hun nieuwe bedje en je kindje kan na zo’n vlucht erg overprikkeld zijn van alle indrukken. Dat betekent dat ze niet zo makkelijk in slaap komen, omdat ze alles moeten verwerken wat ze hebben meegemaakt. Geen nood, een beetje wiegen en zingen doet wonderen. Het is bij ons na alle keren vliegen, na een à twee nachten meestal alweer over. Het is heel normaal, ik hoor het vaak van moeders die vliegen met hun baby. Gooi dat schuldgevoel het raam uit, nergens voor nodig. Ook jullie hebben vakantie nodig en dat betekent niet dat je bij je tante op de buurcamping hoeft te gaan zitten als je dat niet wilt.
Tip 3: Koop een stuk verduisteringsstof en neem dit mee
Wat ik zelf echt een must have vind voor op vakantie, is een stuk verduisteringsstof. Niets zo irritant als wanneer je kindje eindelijk slaapt en je vervolgens om vijf uur ’s morgens alweer wakker wordt, omdat er van die dunne witte doorschijnende gordijntjes voor de ramen hangen. Neem in datzelfde tasje ook tape en veiligheidsspelden mee, zodat je bij aankomst alles bij de hand hebt om meteen de ramen te verduisteren en jullie na zo’n inspannende reis allemaal lekker kunnen gaan slapen.
Tip 4: Je maxicosi hoeft echt niet mee op vakantie
Ik snap dat als je een autovakantie gaat maken, je deze uiteraard meeneemt. Maar als je gaat vliegen, is dat echt niet nodig. Onze kleine zit vaak gewoon op de grond te spelen of kruipt/loopt door het gangpad. Ja, sommige mensen zullen daar hun wenkbrauwen voor optrekken en ja, sommige mensen zullen het afkeuren. Daar heb jij niets mee te maken. Jij wilt dat deze vlucht voor jullie alle drie aangenaam verloopt, dus dan heeft het weinig nut om je kind aan zijn of haar stoel vast te pinnen met alle dramatische huilsessies tot gevolg. Zet je blik op oneindig en gewoon doen.
Tip 5: Neem een buggy mee die plat kan
Dit is echt ontzettend handig, want waar je ook bent op vakantie, je baby kan een slaapje doen. Soms red je het niet om op het middagdutjestijdstip terug te zijn in het hotel, geen probleem. In zo’n buggy laat je je kleintje lekker slapen en ondertussen kunnen papa en mama even lunchen. Tevens is het belangrijk om te weten dat alleen kleine en inklapbare kinderwagens en buggy’s mee mogen tot aan de gate van het vliegtuig (ze noemen ze ook wel paraplu-buggy’s). Alleen deze kleine buggy’s (van bijvoorbeeld het merk Koelstra, Maclaren, enzovoort) mag je meenemen tot aan de deur van het vliegtuig. Vanaf dat punt worden ze door de medewerkers van de vliegmaatschappij in het ruim gelegd, bij de andere bagage.
Tip 6: Neem genoeg schone setjes kleding en hydrofiele luiers mee
Hoe oud je kindje ook is, die dingen zijn zo ontzettend handig. Je kunt je kindje erin wikkelen, je kunt ze als spuugdoek gebruiken, er een afdekschermpje van spannen tegen de prikkels in hun omgeving, you name it. De setjes kleding zijn een life saver, want je zult net zien dat je baby op 10 kilometer hoogte ineens een exploderende poepluier heeft, die zijn weerga niet kent. Plus, pak voor je partner en jezelf ook een schoon shirtje in, rol het op en stop het in de luiertas. Hoe vaak ik niet ondergespuugd of -gepoept ben tijdens zo’n vlucht! Heerlijk om je daarna op te frissen en een schoon, niet zuur ruikend, T-shirt aan te trekken!
Tip 7: Jetlags vallen reuze mee
Jetlags zijn een hot topic onder nieuwbakken ouders die willen gaan reizen met hun kleine spruit. Ja, het is lastig om van tijdzone te veranderen, uiteraard komt hier wel het een en ander bij kijken. Maar het is echt geen drama. Ons meisje sloeg zich er met vlag en wimpel doorheen. Ze werd weleens wakker ’s nachts (net als wij natuurlijk), maar viel uiteindelijk na een brabbelsessie vanzelf weer in slaap. Ik hoefde er niets voor te doen in ieder geval. Wijzelf lagen vervolgens wel naar het plafond te koekeloeren. ‘Als zij maar slaapt’, zeiden we dan tegen elkaar. Naast verduisteringsstof is er nog een belangrijke tip die ik je wil meegeven. Pak op je vakantiebestemming meteen het nieuwe ritme van daar op. Ontbijt op de nieuwe lokale tijd en houd het tijdschema van thuis aan. Hoe meer routine en regelmaat je kleintje heeft, hoe beter het voor jullie allemaal is.
Tip 8: Neem ook een replica van de lievelingsknuffel mee
Menig ouder kent het wel, de lievelingsknuffel van je kindje moet overal mee naartoe. Te schattig. Deze knuffel kun je niet kwijtraken, dat veroorzaakt grootschalige drama’s en dat wil je niet. In de eerste plaats niet voor je baby, maar ook niet voor jezelf (lees: oorverdovend gehuil). Mijn advies is dan ook: koop een replica van de lievelingsknuffel en stop die in je eigen handbagage. Zo heb je er altijd eentje bij de hand en je kleintje weet echt niet dat het een ander(e) beer/pop/konijn is dan voorheen. Je voorkomt een hoop drama en bent ook wat minder gestrest over dingen kwijtraken.
Tip 9: Start een avondritueel
Als je dit nog niet doet, raad ik je aan er zo snel mogelijk mee te beginnen. Start een avondritueel voor je kindje. Dit kan van alles zijn. Zo kun je elke avond hetzelfde liedje laten horen, badderen/wassen en elke avond hetzelfde boekje lezen of slaapliedje zingen. De opties zijn legio, dus kies vooral iets wat bij jou en jullie kindje past. Zo weet hij of zij altijd wat de bedoeling is, vlak voor het slapengaan. Je zult zien dat ze hierdoor ook veel makkelijker gaan slapen, omdat ze snappen wat er moet gaan gebeuren. Wij doen dit al vanaf de geboorte, maar je kunt hier op elk moment mee beginnen. Dit ritueel komt ook heel goed van pas, als je gaat reizen met je kleine. Zo weet je kleintje - ook in het vliegtuig - meteen dat het slaaptijd is.
Tip 10: Neem alles wat je maar nodig kunt hebben voor je kleintje mee in je handbagage
Wat ik ook aan zou raden, is om de zetpillen, neusspray, sudocrème, druppels voor doorkomende tandjes, you name it, in je handbagage mee te nemen. Het is raar maar waar, maar onderweg gebeurt er altijd wel iets waardoor je iets nodig hebt en je kunt er beter méé dan óm verlegen zitten. Zo plukten wij ons kleintje de ochtend van onze reis naar Los Angeles met 40 graden koorts, ondergespuugd en wel, uit bed. Dan denk je op zo’n moment ook: waarom moet dit uitgerekend vandaag gebeuren? Uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen, maar mede dankzij de neusspray, de zetpillen en de donkere sjaal die we over haar heen hadden gespannen. Ik had toen niet geweten wat ik zonder had gemoeten.
Ben jij wel eens op reis geweest met je baby? En welke tips zou jij andere moeders willen geven?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje