De eerste schoentjes kopen: waar let je op?

De eerste schoentjes kopen: waar let je op?
  • in Baby
  • 0
  • 16177
  • 31/05/2021

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar het liefst klemde ik mijn dochters na de eerste weken al een paar ieniemienie sneakertjes om hun voetjes. Dit heb ik overigens niet gedaan. Ten eerste vond ik het zonde van het geld en ten tweede vroeg ik me af wat de kinderen in vredesnaam met schoentjes moesten als hun voetjes de grond nog nooit geraakt hadden.

Inmiddels is mijn oudste dochter bijna drie en haar eerste paar schoenen hebben we een lange tijd geleden dus ook aangeschaft. Ik vond het destijds een behoorlijke zoektocht, waar ik graag wat meer aandacht aan wil besteden! 

Wanneer koop je de eerste schoentjes?

Normaal gesproken heeft een kindje schoentjes nodig als het – logisch – buiten gaat lopen. Dit is dus vaak pas na het eerste levensjaar. Wil je toch eerder beginnen met schoentjes aantrekken? Gewoon omdat het zo leuk staat of om de voetjes van je kind warm te houden? Kies dan voor slofjes.

Slofjes

Slofjes heb je in allerlei extreem schattige vormen. Het is belangrijk om op een aantal punten te letten. Zorg dat ze van een soepel stofje zijn gemaakt, lekker ruim zitten en een zeer flexibele zool hebben. Ook belangrijk: check even dat er geen harde naden of stukken in de slofjes zitten. En natuurlijk dat er geen gevaarlijke kraaltjes en tuttelfrutseltjes op zitten die los kunnen laten. 

Wanneer je oogappel (sorry) gaat kruipen, zijn leren slofjes fijn. Hiermee kan hij goed afzetten op de grond, wat het kruipen een stukje makkelijker maakt. Een bijkomend voordeel van leren slofjes is ook dat ze doorgaans niet zo snel uit gaan. Voor mijn oudste had ik in het begin voornamelijk sokjes met anti-slip nopjes op de onderkant. Dit werkt ook prima, maar madame zat vaker op haar sokken te kauwen dan dat ze haar vooruit hielpen met kruipen. Not so handy. Als het warmer is, werkt het natuurlijk net zo goed om helemaal geen sokjes of slofjes aan te trekken. Lekker met de voetjes bloot!

Voor mijn oudste dochter kreeg ik kleine roze Allstars-slofjes, de mini-versie van de schoenen waar ik op getrouwd ben. Geweldig! Ze past ze nu helaas niet meer, maar ze heeft ze vaak aangehad!


(Dit zijn niet de schoentjes waar Esther over schrijft)

Schoentjes

Als je kind steeds vaker aan de handen meeloopt of zelfs helemaal los kan lopen, dan is het tijd voor echte stappers: de zogenaamde loopschoentjes.
Niet alleen omdat het schattig staat of voor warme voeten, maar ook om ondersteuning te bieden en ervoor te zorgen dat de voetjes in de juiste positie worden gezet. Anders dan bij de slofjes, is het bij loopschoentjes van belang dat de achterkant van verhard materiaal gemaakt is. Zo zorg je ervoor dat je kindje met zijn voetjes recht blijft staan. Als je jezelf een handje wilt helpen, kies dan voor schoentjes met klittenband- of een ritssluiting. Gepruts met veters terwijl je tegelijkertijd kleine voetjes in kleine schoentjes probeert te proppen is iets waar maar weinig mensen vreugde uit halen.

Belangrijk om op te letten:
– Bij de eerste schoentjes is het erg belangrijk dat de zool flexibel is, zeker als je kindje nog niet héél soepel loopt.- Kies liever voor een wat hoger modelletje waarbij de enkel van je kindje ook veel steun krijgt.
– Gratis tip uit eigen ervaring: Als je voor een lichtgekleurd schoentje kiest, besef je dan dat er na een week waarschijnlijk al aarde- en grasvlekken op zitten en dat ze er niet zo snoepig meer uit zien.

Toen mijn man en ik op jacht gingen voor de eerste schoentjes van van onze dochter, zijn we best lang bezig geweest. We kregen bij bijna geen enkele winkel goed advies, terwijl het toch niet zomaar een aankoop is. Uiteindelijk vonden we toch nog een winkel waar ze echt de tijd namen voor ons. Mijn dochters voetjes werden opgemeten, de schoentjes werden gepast, ze moest staan en er werd gevoeld. Op die manier wisten we zeker dat we een goede aankoop deden.

De juiste maat

Over het algemeen geldt dat de schoentjes ongeveer 1 cm langer moeten zijn dan de voetjes van je kind. Dit kun je zelf meten, maar het beste is om hiervoor even naar een schoenenwinkel te gaan zodat het professioneel opgemeten kan worden. De regel hiervoor is dat er nog 1 vinger moet passen achter het voetje van je kind. Als er meer ruimte over is, dan is de schoen te groot. Hieronder zie je een klein overzichtje, dat een richtlijn voor de schoenmaat aangeeft.

Maat 16 – 100 mm (0-6 maanden)
Maat 18 – 110 mm (6-12 maanden)
Maat 20 – 120 mm (12-18 maanden)

Let niet alleen op de maat, maar ook op de breedte van de schoen. Sommige kindjes hebben smalle voetjes en zelfs in de juiste maar kan het schoentje dan toch te ruim zitten en niet prettig lopen. Maar ook hier zal een professionele verkoper/verkoopster alles over kunnen vertellen.

Duur?

Bij schoenen voor je kind geldt eigenlijk hetzelfde als voor kleding. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Schoentjes gemaakt van plastic zijn (flink) goedkoper dan schoentjes van leer, maar dit zul je ook in de kwaliteit merken. Leer is een ademend materiaal, waardoor de voetjes op een juiste manier kunnen afkoelen. Zelf koos ik ervoor om wat duurdere schoentjes te kopen. Die kleine voetjes zijn nog zo kwetsbaar, het is belangrijk om de juiste ondersteuning te bieden. Een normale, gangbare prijs voor goede kinderschoenen ligt tussen de 50 en de 100 euro denk ik.

Waar koop je ze?

Je hebt diverse speciaalzaken waar alleen maar kinderschoentjes verkocht worden. Daar kun je uiteraard terecht voor goed advies. Zelf heb ik goede ervaringen met Albert Nolten, Ziengs en Dolcis. Loop gewoon wat verschillende zaken binnen om het aanbod te bekijken en om te ervaren hoe je er geholpen wordt. Dit scheelt per winkel!

Tweedehands schoentjes – doen of niet ?

Kinderschoentjes zijn duur, dus het is verleidelijk om een paar schoentjes door te schuiven naar een jonger broertje of zusje als ze er nog een beetje goed uitzien. Is dat verstandig om te doen? Als de schoenen niet volledig afgedragen en afgesleten zijn, dan is het volgens kinderorthopedie.nl niet schadelijk. Twijfel je? De vorming van de voetjes van je kind is erg belangrijk, dus neem in dat geval het zekere voor het onzekere!

Hoe heb jij goede schoenen voor je kind gevonden?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50