De fontanel bij je baby: zó zit het
- Redactie
- in Baby
- 0
- 742
- 10/04/2024
Wanneer je voor het eerst het zachte plekje op het hoofd van je baby voelt, kan dat even vreemd zijn. Maar maak je geen zorgen, dat is de fontanel! Een volkomen normaal en gezond verschijnsel bij baby’s. Wat is het, wat is de functie en waar moet je op letten?
Wat is een fontanel?
Een fontanel is een zachte, elastische opening tussen de schedeldelen van je baby. Pasgeboren baby’s hebben twee fontanellen: een grote, ruitvormige op het hoofdje en een kleine, driehoekige aan de achterkant van het hoofdje. De grootte van de fontanel kan variëren, maar tegen de tijd dat je baby tussen de 12 en 18 maanden oud is, zullen de schedeldelen volledig zijn gegroeid en zullen de fontanellen verdwijnen.
Functie
Fontanellen hebben een belangrijke functie voor je baby. Ze maken het mogelijk dat de schedeldelen tijdens de bevalling over elkaar kunnen schuiven, waardoor de baby door het geboortekanaal kan passeren. Na de bevalling groeien en ontwikkelen de hersenen van je baby snel, en de fontanellen zorgen ervoor dat het schedeltje kan meegroeien.
Waar moet je op letten?
Het verdwijnen van de fontanel vóór de leeftijd van 12 maanden kan een reden zijn voor een bezoek aan de kinderarts, omdat dit kan wijzen op problemen met de schedelgroei.
Let op!
Let ook op als de fontanel bol blijft na het huilen of eten van je baby, dit kan wijzen op een mogelijke hersenvliesontsteking. Een ingezakte fontanel kan duiden op uitdroging, dus houdt dit goed in de gaten.
Fontanellen zijn een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je baby. Ze hebben een belangrijke functie en hoewel ze kunnen vervormen, moet je alert blijven op tekenen die kunnen wijzen op mogelijke complicaties. Als je twijfelt, aarzel dan niet om advies in te zoeken bij een professional zoals je arts of het consultatiebureau.
Hoe zat dat met de fontanel van jouw kleintje?
Meer lezen?
11 vragen die elke nieuwe moeder beantwoord wil hebben
Zo merk je dat je baby een groeispurt heeft
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)