De 'geheimen' van de kraamverzorgende
- Redactie
- in Bevalling
- 0
- 33783
- 08/09/2020
Als je bevallen bent, hebt je recht op kraamzorg. Het hangt van de situatie, je bevalling en eventuele ziekenhuisopname af hoe lang en of je kraamhulp krijgt maar in de meeste gevallen hebben pas bevallen vrouwen een week een kraamverzorgende in huis. Deze kraamverzorgende heeft vaak de meest ingenieuze tips wat betreft het nieuwbakken ouderschap en het zijn vaak tips die je niet in elk zwangerschaps- of bevalboek terugleest. Babybytes vroeg een kraamverzorgende of zij haar 'geheimen' met ons wilde delen.
Beschuit met muisjes
Er gaan ontelbaar veel beschuiten met muisjes gesmeerd worden als er een baby is geboren. Althans, bij veel mensen dan. Om dat een beetje praktisch en zonder al teveel knoeien te laten plaatsvinden, kun je het best een pak muisjes leeggieten in een plastic bakje dat groot genoeg is om een besluit in te leggen. Besmeer je beschuit met boter en dip de met boter besmeerde kant van de beschuit in het bakje. Et voilà!
Lees ook:
5 x dit kan je verwachten tijdens de kraamweek
Borstvoeding tegen ALLES
Deze tip is dus alleen toepasbaar als je borstvoeding geeft maar echt heel waardevol. Borstvoeding is bijna overal goed voor. Dus niet alleen als voeding voor je kleintje maar bijvoorbeeld ook bij een ontstoken oogje, een droge huid of eczeem. Bij een ontstoken oogje kun je een paar druppels moedermelk in het oogje druppelen. Bij een droge huid of eczeem kun je wat moedermelk toevoegen aan het badwater van je kleintje. Je zult zien dat dit wonderen zal doen.
De hik
Pasgeboren babytjes hebben, net als in de buik, behoorlijk vaak de hik. Dat is best heel schattig om te zien maar ook ontzettend vermoeiend voor een kleintje. Je kunt een pasgeboren babytje een paar slokken water geven met een flesje als je die al in huis hebt. Het hoeven maar 2 slokjes te zijn en het water moet van ongeveer dezelfde temperatuur zijn als moedermelk of flesvoeding. Geeft nooit meer dan die twee slokjes, dat is namelijk niet nodig. Even aan de borst aanleggen zou ook een optie kunnen zijn maar als dat niet lukt vanwege de hik, is dit ook een hele goede optie.
Jongleren met luiers
Wanneer je de luier van je kleintje gaat verschonen is het een hele goede tip om alvast een schone luier ONDER de vieze te leggen. Zodra je de vieze hebt weggehaald kun je dan de schone direct dichtdoen. Het kan een waar spuitpoepaccident voorkomen aangezien heel veel pasgeboren babytjes gaan plassen en/of poepen zodra de luier uitgaat!
Knuffel als friendly reminder
Om te voorkomen dat een babytje een voorkeurshouding krijgt en daardoor een afgeplat hoofdje, geef je een baby wisselligging. Van de rug, naar de rechterzij en weer naar de linker. Om te herinneren welke kant deze keer aan de beurt is of om te zien of je kleintje zelf blijft liggen, kun je een klein knuffeltje gebruiken. Leg die aan de kant waar je baby op kijkt.
Temperaturen
Een pasgeboren babytje kan soms nog niet meteen zijn of haar eigen lijfje goed op temperatuur houden. Daarom worden er vaak kruiken gebruikt. Dat zorgt er ook voor dat je een baby regelmatig zal moeten temperaturen en dat gebeurt eigenlijk het meest accuraat met een rectale thermometer. Maar dat brengt ook meteen een heel smerig risico met zich mee: Spuitpoep! Zodra de thermometer tevoorschijn komt, beginnen babytjes vaak al enorm te poepen. Die poep is zo vloeibaar als de melk die erin gaat dus komt er met een kracht van orkaan op formaat ook weer uit. De gouden tip hiervoor is om een gaatje te maken in een hydrofiele luier en daar de thermometer doorheen te halen. De hydrofiele doek wordt zo als 'spatscherm' gebruikt en houdt alle spuitpoep tegen. IDEAAL!
Lees ook:
Lief kraambezoek: houd je aan deze regels AUB! (laat dit je vrienden lezen!)
Badderen
Als je baby het in het badje niet leuk vindt, leg hem dan met zijn voetjes tegen de kant aan. Op die manier maak je het badje ‘kleiner’ voor je kind; het geeft hem een veilig gevoel. Daarnaast kun je de eerste dagen een doek om je kindje wikkelen net voor je hem of haar in bad legt. Je babytje is vanuit de baarmoeder geborgenheid gewend en zal dat door de doek weer zo ervaren. Leg je baby met hydrofiele doek om zich gewikkeld in het badje en laat tijdens het badderen de doek vanzelf losweken. Dan kun je de doek weghalen.
Met deze tips kun je alvast even vooruit. Wij wensen je een fantastische kraamtijd toe.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)