De gentle sectio: natuurlijk bevallen met een keizersnede
- Redactie
- in Bevalling
- 3
- 29063
- 01/12/2018
Horen dat je niet natuurlijk kunt bevallen, maar een keizersnede krijgt: voor veel vrouwen is het een behoorlijke domper. Je kindje niet geboren zien worden, hem later pas op de borst krijgen, een operatiekamersetting: kan dit niet anders? Zeker wel! Je kunt ook voor een gentle sectio kiezen: een ‘natuurlijke’ keizersnede.
Een zo natuurlijk mogelijk proces
Bij een gentle sectio wordt, in tegenstelling tot bij een normale keizersnede, de natuurlijke bevalling zo veel mogelijk nagebootst. De gynaecoloog laat de baby tijdens deze keizersnede langzaam geboren worden. Doordat je baarmoeder samentrekt, komt het hoofdje er vanzelf uit. Vanaf dan kun je door een doorzichtige doek meekijken hoe je kindje eruitkomt. Soms wordt het operatiedoek ook omlaag gehaald, zodat je eroverheen kunt kijken. Nadat het hoofdje geboren is, wordt je baby door de gynaecoloog heel rustig uit de buik gehaald, waarbij het tempo van een vaginale bevalling zo goed mogelijk wordt aangehouden.
Is je kindje helemaal uit je buik, dan wordt hij meteen bij je op de borst gelegd, zodat jullie direct huid-op-huidcontact hebben. Je kunt je baby zelfs meteen aanleggen. De navelstreng wordt doorgeknipt als hij uitgeklopt is.
Nadat jij en je kersverse cadeau zijn bijgekomen, wordt hij kort onderzocht. Daarna krijg je je kindje snel weer lekker bij je gelegd. Vanaf nu blijft hij de hele tijd bij je, dus ook als je naar de uitslaapkamer gaat. Pas als je weer op je kamer bent, wordt de baby gewassen en aangekleed.
Voordelen voor jou en de baby
Dat je door de gentle sectio meteen contact met je kindje hebt, is voor veel moeders al een prettig idee. Er zitten voor zowel jou als je baby echter nog veel meer voordelen aan dit type keizersnede.
De voordelen voor jou:
- Met jou en je partner wordt van tevoren alles doorgesproken.
- Je gaat niet onder algehele narcose, maar krijgt een ruggenprik.
- Je partner mag van begin tot eind in de operatiekamer aanwezig zijn.
- Je kunt ervoor kiezen het licht in de operatiekamer te laten dimmen (op het moment dat het hoofdje eruit is) en achtergrondmuziek naar keuze op te laten zetten.
- Doordat je meteen huid-op-huidcontact met je kindje hebt, wordt de hechting tussen jullie bevorderd. Daarnaast kun je je kindje meteen aanleggen.
- Omdat de keizersnede zo aangenaam mogelijk voor je wordt gemaakt, is de kans dat het een traumatische ervaring voor je is, kleiner. Dit zorgt ook weer voor een minder grote kans op een post-natale depressie en een post-traumatische stressstoornis.
De voordelen voor je baby:
- De temperatuur van de operatiekamer is 22 graden, zodat je baby niet onderkoeld kan raken.
- Doordat je kindje langzaam uit de buik wordt gehaald, kunnen zijn longetjes zich optimaal openen.
- Doordat jij en je kindje direct huid-op-huidcontact hebben, stabiliseren zijn hartslag en temperatuur sneller en kan een betere start met borstvoeding worden gestimuleerd. Daarnaast zorgt het directe contact voor een betere hechting.
- De navelstreng wordt pas doorgeknipt als hij uitgeklopt is. Je kindje ontvangt tot die tijd een optimale hoeveelheid bloed vanuit de placenta. Dit zorgt weer voor meer zuurstof, rode bloedcellen en ijzer.
Steeds meer ziekenhuizen
De eerste gentle sectio vond in 2011 plaats in het Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Inmiddels kun je in tientallen ziekenhuizen door het hele land terecht voor een natuurlijke keizersnede. Benieuwd naar welke? Hier vind je een lijst die up-to-date is. Mocht je een keizersnede moeten ondergaan en wil je graag een gentle sectio, bespreek dit dan goed met je gynaecoloog. Hij of zij kan je meer vertellen over de procedure en voorwaarden.
Bron: Nataal.nl, Inbakeren.nl & De Kritische Verloskundige
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (3) Stuur een bedankje