De hersenen van een foetus: dit wil je weten
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 637
- 13/06/2024
Een foetus is al snel bezig met het ontwikkelen van de hersenen en ruggenmerg. Lees hieronder hoe deze ontwikkelingen plaatsvinden en wat je tijdens de zwangerschap kunt doen om deze te ondersteunen.
De hersenen van de foetus ontwikkelen zich redelijk voorspelbaar. Het is een van de eerste systemen die zich ontwikkelen. Per trimester gebeuren er andere ontwikkelingen, en deze kunnen worden ondersteund door jezelf.
Eerste trimester
Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap vormen de hersenen en het gezicht van de baby zich. De baby ontwikkelt specifieke delen van de hersenen, de eerste hersenactiviteiten beginnen echter pas rond week zes. Rond de tiende week is het hoofdje ronder geworden, en in de elfde week is het hoofdje maar liefst de helft van de lengte van de baby.
Tweede trimester
Tijdens het tweede trimester zijn de hersenen bezig met het samentrekken van het middenrif en de borstspieren, dit lijkt op het oefenen met ademhalen. Rond deze tijd leert de baby zuig- en slikimpulsen. Rond 21 weken slikt de baby door de slikreflexen een paar gram vruchtwater per dag. Aan het einde van het tweede trimester is de hersenstam bijna volledig ontwikkeld. De hersenstam kan nu de hartslag en het ademen regelen en de bloeddruk controleren. Het zenuwstelsel is nu ook tot op zekere hoogte ontwikkeld dat de babygeluiden hoort en zelfs kan schrikken van deze geluiden. Vanaf 28 weken bestaat de hersengolfactiviteit van de foetus al uit slaapcycli en de remslaap, waarbij de baby dus ook kan dromen.
Derde trimester
In het derde trimester verdrievoudigen de hersenen van de baby in gewicht. De hersenen beginnen steeds meer te lijken op de hersenen die je zelf hebt. Ze lijken al op de hersenen van volwassenen, maar zijn nog lang niet ontwikkeld.
Delen van de hersenen van een baby tijdens de zwangerschap
- Cerebrum (grote hersenen): verantwoordelijk voor redeneren, denken, onthouden en voelen.
- Cerebellum (kleine hersenen): verfijnt beweging en helpt bij motorische ontwikkeling.
- Hersenstam: controleert de hartslag, bloeddruk en ademhaling van de baby.
- Hypofyse (hormooncentrum): verantwoordelijk voor de groei en speelt een rol bij de stofwisseling.
- Hypothalamus: regelt lichaamstemperatuur, dorst, honger, emoties en slaap.
Tips voor de ondersteuning voor het ontwikkelen van de hersenen:
- Speel muziek: dit kan de baby ontspannen.
- Geen alcohol en niet roken: alcohol verstoort hersencellen en roken vermindert de bloedstroom en voeding naar de baby.
- Praat tegen de buik: je bouwt een verbinding op en je legt de basis voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.
- Vermijd gifstoffen zoals: schoonmaakmiddelen, slechte luchtkwaliteit en vervuilde stoffen door verkeer. Dit hoeft niet constant maar probeer het zo veel mogelijk te ontwijken.
- Voldoende lichaamsbeweging: ga niet van nul naar honderd met sporten maar hou het realistisch. Zo kan je meer gaan wandelen of wateraerobics doen.
- Gezond eten: als je gezond eet, krijgt je baby de voeding die de baby nodig heeft voor een optimale groei.
Lees ook:
Hersenen groeien het meest in de laatste maanden van de zwangerschap
Onderzoek: noten eten tijdens de zwangerschap goed voor intelligentie baby
Nieuw bij BabyBytes: de bevallingsverhalen podcast
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)