De kans op het krijgen van kind bij ifv-behandeling met bevroren en 'verse' embryo even groot
- Redactie
- in Kinderwens
- 0
- 5911
- 09/02/2018
Vrouwen die een ivf-behandeling ondergaan waarbij bevroren embryo’s worden teruggeplaatst hebben evenveel kans om een kind te krijgen als bij terugplaatsing van een 'verse' embryo.
Dat is de conclusie van Amerikaanse en Chinese onderzoekers. Zij deden onderzoek onder 2.000 vrouwen die bij een eerste ivf-behandeling een bevroren of een onbevroren embryo teruggeplaatst kregen, meldt HuffingtonPost.
Lees ook:
Vrouw bevalt van embryo die amper jaar jonger is dan zijzelf
Verschil te verwaarlozen
De vrouwen die een bevroren embryo teruggeplaatst hadden gekregen hebben een heel klein percentage minder kans om een kind te krijgen, maar dat verschil is zo klein dat dat volgens de onderzoekers te verwaarlozen is.
“Bevroren embryo-technieken worden overal ter wereld steeds populairder bij vruchtbaarheidsklinieken”, zegt hoofdonderzoeker Dr. Lan N. Vuong. “Dat is een van de redenen waarom ons onderzoek zo belangrijk is voor vruchtbaarheidsklinieken, onderzoekers en voor de ouders die graag een kind willen.”
Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die een bevroren embryo teruggeplaatst kregen 48,7 procent kans hadden op een kind. Bij een onbevroren embryo lag dat percentage op 50,2.
OHSS
Er kwam wel een ander belangrijk verschil naar boven. Bij het gebruik van een bevroren embryo hebben vrouwen minder kans op ovarieel hyperstimulatie syndroom (OHSS). Een aandoening die de eierstokken kan aantasten van vrouwen die vruchtbaarheidsmedicijnen innemen om de eiproductie te stimuleren. Bij gebruik van bevroren embryo’s is de kans op OHSS 0,6 procent, bij terugplaatsing van verse embryo’s is dat 2 procent.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)