De luieremmer: handig om te weten!

De luieremmer: handig om te weten!
  • in Baby
  • 2
  • 752
  • 03/06/2024

Als er iets onmisbaar is op het babylijstje, is het de luieremmer. Een baby kan wel door tien luiers per dag gaan. Deze emmer bewaart alle luiers geurloos, zo hoef je niet constant naar de vuilbak te lopen. Wat handig is om te weten over de luieremmer, en welke geschikt is voor jou lees je hieronder.

Wat is een luieremmer?

Een luieremmer is een prullenbak speciaal voor bij de verschoningstafel van je baby. In deze luieremmer gooi je de gebruikte luiers, zo hoef je niet telkens naar de vuilnisbak of container te lopen om de luier weg te gooien. Het grote voordeel van een luieremmer is dan ook dat vieze geurtjes in de emmer blijven zitten. Als de emmer vol is, leeg je het in de container.

Waarom een luieremmer in plaats van een vuilnisbak?

Hoe gek het misschien ook klinkt om een speciale luieremmer te kopen, het is toch echt een aanrader. Een luieremmer is voor de vieze geurtjes een perfecte uitkomst. Waar normale prullenbakken geurtjes niet vasthouden en verspreiden door de hele ruimte, houdt een luieremmer deze vieze geurtjes wel vast in de emmer. Dit scheelt het heen en weer lopen naar de container en de kamer blijft lekker ruiken.

Wat voor soort luieremmer kopen?

Je hebt heel wat verschillende soorten luieremmers. Maar welke moet je nu kiezen? Hieronder staan een paar punten waar je op kunt letten bij het kopen van een luieremmer:

  • Formaat: er zijn zowel grote als kleine formaten van luieremmers. Een grote emmer hoef je niet zo vaak te legen. Het nadeel is wel dat geurtjes langer blijven hangen en dus ook sneller kunnen verspreiden. Kleine emmers moet je wel vaker legen in de container maar de luiers blijven minder lang liggen, wat de kans op nare geurtjes verminderd. Ook kun je letten op de lengte. Bij een lage luieremmer moet je vaker bukken dan bij een hoge emmer;
  • Navulling: voor luieremmers met cassette heb je speciale vuilniszakken nodig. De luier wordt dan individueel verpakt als je het in de luieremmer gooit. Geurtjes kunnen zo niet verspreid worden. Het is wel prijziger om speciale afvalzakken te kopen. Er zijn ook luieremmers waar je gewoon vuilniszakken in kunt doen. De kans op het verspreiden van vieze geurtjes is wel groter;
  • Functionaliteit: net als bij normale prullenbakken is het fijn als de deksel open gaat doormiddel van een pedaal of sensor. Als je handen vol zitten of je bent met de baby bezig, is het prettig om de luier op een makkelijke manier weg te kunnen gooien;
  • Vooruitzicht: een luieremmer hoef je niet alleen te gebruiken voor luiers. Het is in principe ook gewoon een vuilnisbak. Als je baby groot genoeg is geworden dat luiers niet meer nodig zijn, kun je de luieremmer als vuilnisbak gebruiken.

Extra tips voor vieze geurtjes

Het lukt niet altijd om vieze geurtjes binnen een luieremmer te houden. Hieronder een paar extra tips om toch de nare geurtjes te maskeren:

  • Leeg regelmatig de luieremmer. Vooral in de zomer kan het nogal gaan broeien met poepluiers in de emmer;
  • Maak de emmer ook af en toe goed schoon met een sopje. Dit voorkomt achtergebleven geurtjes;
  • Zorg dat je de gebruikte luier strak op rolt, om de geur in de luier te houden.
  • Doe onder aan in de emmer een papiertje met een geurende etherische olie om een lekker geurtje in de emmer te behouden.

Waar gooi jij de gebruikte luiers in?

Lees ook:

7x mijn favoriete producten in en rond om de commode 
Alles over luiers: hoeveel, hoe duur en hoe lang?

Bron: luiergids
Beeld: pexels

Nieuw bij BabyBytes: de bevallingsverhalen podcast 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Lady-Whistledown

    Ik vond de luieremmer echt een uitkomst. Ik heb namelijk geen kliko maar een ondergrondse container verderop in de straat. Ik ga echt niet met iedere vieze luier naar de ondergrondse lopen. Anderen die een kliko hebben, hebben in mijn optiek niet vaak een luieremmer nodig. En last van geurtjes hadden we niet.

  • Jvb

    Wat onmisbaar is, is heel persoonlijk. Hier drie kinderen, en de luieremmer heb ik juist nooit gebruikt. Ik vind het vreselijk vies zo'n bak met poepluiers, die lucht als de deksel opengaat.. En die dingen met zakjes onnodig duur en onnodig extra plastic. Ze gingen hier gewoon de prullenbak in en einde van de dag de zak er uit. Juist met alle extra afval dat er op ging, vielen die geurtjes reuze mee. Ik zou een luieremmer dus juist afraden. Onze overbodige luieremmer deed dienst als tummy tub 😅

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50