De lust-ik-niet fase: 5x tips om ermee om te gaan
- Redactie
- in Opvoeding
- 0
- 884
- 23/02/2023
Het bord wegschuiven, het hoofdje wegdraaien of de vork uit protest laten vallen: voor veel ouders is het dagelijkse realiteit. Het is nou eenmaal niet te vermijden en dat kan voor frustratie zorgen. Geen zorgen, want met deze tips maak jij avondeten weer leuk en gezellig!
Fase
Deze fase gebeurt vaak als je kindje de twee aantikt. Ze lusten minder, ze krijgen hun eigen willetje en ga zo maar door. Dit wordt ook wel de 'peuterpuberteit' genoemd. Gelukkig zijn er genoeg tips en tricks die jij kan toepassen om dit te verminderen.
1. Maak een creatieve creatie van het eten!
Door het eten in een leuke vorm op het bord te leggen, denk bijvoorbeeld aan een gezichtje of het favoriete dier van je kind, wordt eten weer leuk en zal jouw kleintje ernaar uitkijken!
Op deze manier leer je je kind dat eten een leuke gebeurtenis is en leer je ze proeven op een leuke manier.
2. Laat je kindje helpen in de keuken!
Vroeger vond ikzelf niets leuker dan mijn moeder helpen in de keuken. Ik stond dan vol bewondering te kijken hoe ze groentes sneed en dingen proefde. Dit geldt voor kinderen nu nog steeds zo en leer je je kindje leren dat eten een goede bron van energie is. Laat ze bijvoorbeeld wat dingen proeven.
In de onderstaande video legt voeding- en gezondheidsexpert Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum uit wat je je kleintje kan laten doen in de keuken:
3. Zorg voor kleine porties
Kleine porties zijn voor kinderen ideaal. Zo hoeven ze, terwijl ze eten, niet tegen een grote berg op te kijken en is de kans groter dat ze hun bordje leegeten. Hebben ze nog trek? Extra opscheppen kan altijd!
4. Geef het goede voorbeeld!
Kinderen leren veel door voorbeelden van mensen in hun omgeving. Het is daarom ontzettend belangrijk om het goede voorbeeld te geven, zodat zij zich kunnen ontwikkelen in grote en gezonde eters. Je kan dit toepassen bij elke maaltijd. Ga samen met je kindje eten en kijk hoe die reageert.
5. Houd het ontspannen en gezellig!
Eten is een ontspannen, maar vooral gezellige gebeurtenis. Leer je kindje dat eten iets is wat je vaak gezellig aan tafel doet op een bepaald tijdstip. Laat je kindje eten ontdekken op zijn eigen tempo. Als die niets wil eten, laat het gaan en eet zelf rustig door. Grote kans dat je kindje vanzelf het bordje weer terugschuift en hapjes neemt. Geef op dit soort momenten complimentjes! Positiviteit is een goede leermanier!
Is jouw kind een moeilijke eter?
Lees ook
20 struggles die elke ouder van een moeilijke eter herkent
Forum: 'Help! Dreumes wil niet avondeten'
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)