De mythe van de perfecte moeder

De mythe van de perfecte moeder
  • in Moeder
  • 1
  • 2101
  • 14/06/2016

Ken jij de mythe van de perfecte moeder al? De moeder die alles perfect doet, er altijd glamorous uitziet, een heet en wild seksleven heeft en daarnaast een enorm sociaal leven heeft? Niet? Goh… Dat komt omdat ze niet bestaat. Het is een mythe, een illusie en een beeld wat, denk ik, gecreëerd is door de (social) media.

Want zeg nou zelf: daar zie je toch de ene na de andere bekende mama voorbij komen in kittige outfits met matching baby-outfit? Of een gelukzalige familiekiek, die niet zou misstaan in de gemiddelde soapserie. Ik bedoel hiermee te zeggen: geloof niet alles wat je ziet. Want neem van mij aan: de perfecte moeder bestaat niet. Ze is, net zoals jij en ik, ook maar een mens. Een mens met een overproductief Instagram- en Facebook-account, dat dan weer wel. Maar ook een normaal persoon, die elke dag poept. Want zo moet je het zien. In plaats van tegen hen op te kijken, zeg maar.

Vergelijken
Het is zo zonde, als je jezelf gaat vergelijken met de zogenaamde perfecte moeder. Het beeld wat je van jezelf hebt, wordt dan ineens heel negatief namelijk. Want natuurlijk kun jij niet tippen aan die euforische foto’s op Facebook en natuurlijk voel je je dan heel erg onzeker. Je vraagt je af: ben ik wel een net zo leuke moeder? Doe ik het wel goed? Is het moederschap alleen voor mij zo zwaar? Zo zonde! Ik zou willen zeggen: lieve moeders, laat je niet gek maken door het beeld wat je in je hoofd geprojecteerd krijgt door de buitenwereld. Van het zogenaamde perfecte plaatje.

Wat is het perfecte plaatje eigenlijk? Is dat het beeld van Nikki Plessen in een overgeposeerde houding bij een maximaal gestylde wieg? Of is dat het beeld wat je zelf creëert? Het beeld van zondagmorgen wakker worden met een enorme hanenkam op je hoofd, omdat je zo vaak hebt liggen draaien na die laatste voeding? Jullie als gezin met zijn allen in het grote bed met een kopje thee (voor jou), een flesje melk (voor de kleine) en de krant (voor je man)? En daar dan geen foto van maken, omdat je daar niet aan denkt en gewoon geniet van het moment aldaar. Heel mindfull eigenlijk. Hou dat laatste beeld vast, want dat is jouw perfecte plaatje. Het beeld wat je zelf meemaakt en waar niks aan gestyled, gephotoshopt (weg rimpels en wallen) of gekunsteld aan is. Puur natuur en dicht bij jezelf.

Wonder Woman
Als je dit beeld eens voor je haalt, elke keer als je die zogenaamde perfecte moeders ziet. Niet eens alleen op televisie of social media. Ook in je directe omgeving. We kennen allemaal die ene moeder die alles zo goed voor elkaar lijkt te hebben. Die nooit eens even van zich af zeurt tegen jou, die nooit klaagt over hoe fucking heftig het moederschap soms is. Negeer dit volledig. Niet je vriendin zelf, dat zou een beetje raar zijn Maar wel het zogenaamde perfectemoedersyndroom. Geloof mij: ook zij heeft het zwaar hoor. Ook zij ligt ’s nachts weleens te piekeren, of ze het allemaal wel goed doet. Gelukkig maar, je zou bijna denken dat ze een soort Wonder Woman is en het allemaal aan jou ligt. Maar niks is minder waar.

Omarm je eigen gezinsplaatjes en koester ze. Dan komt er meer rust in je leven, dan wanneer je jezelf en jouw gezin maar blijft vergelijken met die van andere moeders. De zogenaamde Wonder Woman-moeder piekert namelijk ook weleens en heeft ook onvolkomenheden. Ze is een mens, net als jij en ik.

Lees ook de vorige artikelen van Tilda!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50