De ontwikkeling van een jongen of meisje in de baarmoeder
- Redactie
- in Zwangerschap
- 1
- 68332
- 30/05/2020
Oh wat was ik beide keren nieuwsgierig naar het geslacht van mijn kinderen. Tijdens de eerste vijftien weken vond ik het - ondanks dat ik geen voorkeur had - bijna ondraaglijk om niet te weten of er een klein jongetje- of een klein meisje in mijn buik aan het groeien was. Ik vind het een fascinerend onderwerp en ik besloot eens uit te zoeken hoe dat gaat, de ontwikkeling van het geslacht.
Bevruchting
Eicellen en zaadcellen bevatten allebei de helft van het DNA. Bovendien geven ze het geslacht van een kindje door. Of duidelijker: de man geeft het geslacht van een kindje door. Vrouwen geven alleen een X-chromosoom door, mannen een X- of een Y-chromosoom. Bij een X/Y-combinatie krijg je een jongetje, bij een X/X-combo wordt het een meisje. Simpel! Na de bevruchting ligt dus in het DNA van het klompje cellen al vast of dit uit zal groeien tot een jongetje of een meisje.
Lees ook:
Voorspel het geslacht van je baby vanaf 12 weken zwangerschap!
De eerste weken
De ontwikkeling van een embryo gaat razendsnel. Aan het eind van het eerste trimester is het kindje al vrijwel 'af', al moet alles daarna natuurlijk nog heel erg doorgroeien en rijpen. De inwendige geslachtsorganen groeien vanaf week 7, ongeveer. Je kindje krijgt rond die tijd de eierstokken of de testikels, afhankelijk van of je een jongen of een meisje krijgt. De uitwendige geslachtsorganen lijken nog heel erg op elkaar op dit moment.
Nub-theorie
Als je tussen de 12 en 15 weken een echo maakt, kan het zo zijn dat je door middel van de Nub-theorie het geslacht van je kindje kan raden. Bij een jongetje is rond deze termijn namelijk een uitsteekseltje te zien dat omhoog wijst (de penis) en bij een meisje is het uitsteeksel paralel aan de ruggengraat (de clitoris). Het verschil in het geslacht is vanaf dit moment dus al zichtbaar, al is dat niet altijd voor het ongetrainde oog te zien.
Jongen
Uit het weefsel dat tussen de beentjes van je kindje groeit, ontstaat een knopje. Bij een jongetje rekt dit knopje na 12 weken uit. Dit is de penis. Het membraan dat om het knopje heen groeide, zal uiteindelijk het scrotum vormen. Rond de 22 weken zwangerschap worden de teelballen in de buikholte van je kindje gevormd. Hier ontstaat zelfs al onrijp zaad in. Pas tegen het einde van de zwangerschap dalen de teelballen in. Sommige jongetjes worden echter geboren met nog niet ingedaalde teelballen. Dit kan meestal geen kwaad en dan gebeurt het na de geboorte. In een heel enkel geval is hier medisch ingrijpen bij nodig.
Meisje
Bij meisjes ontstaat eenzelfde knopje dat zich rond de 12 weken tot een clitoris vormt. Het membraan dat bij jongens de scrotum vormt, zal bij een meisje de schaamlippen en de opening van de vagina vormen. Zo halverwege de zwangerschap vormen de eierstokken zich volledig en zullen ze van de buikholte naar het bekken verplaatsen. Ook hebben meisjesbaby's terwijl ze nog in de baarmoeder zitten al een levenslange voorraad eicellen. Zo'n zes miljoen! Bizar!
Onderstaand filmpje geeft de ontwikkeling van de geslachtsorganen tijdens de zwangerschap goed weer. Zo bijzonder!
Girl or Boy from Pregnancy Life on Vimeo.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje