De speen: waarom, gebruik en tips!
- Redactie
- in Opvoeding
- 0
- 1085
- 22/08/2023
De speen, ook wel bekend als een fopspeen of tutje, is een veelbesproken onderwerp onder ouders. Sommigen zien het als een zegen, terwijl anderen het als een last ervaren. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, en het gebruik van een speen kan daarbij helpen.
Wat is een speen?
Een speen is een rubberen of siliconen voorwerp dat speciaal is ontworpen om in de mond van een baby te plaatsen. Het heeft als doel om zuigbehoefte te vervullen, troost te bieden en te helpen bij het kalmeren van een huilende baby. Spenen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.
Voordelen van het gebruik van een speen
- Kalmerend effect
- Slaaphulp
- Vermindert risico op wiegendood
- Hulp bij oorpijn
Nadelen en potentiële risico's
- Verstoring borstvoeding
- Gebitsproblemen
- Het is mogelijk verslavend: sommige baby's kunnen afhankelijk worden van de speen voor troost, wat kan leiden tot een verslaving aan het gebruik ervan.
Het juiste moment om een speen te introduceren
Het juiste moment om een speen te introduceren, kan variëren per kind. Het is over het algemeen aan te raden om te wachten tot de borstvoeding goed op gang is gekomen, meestal na ongeveer 4-6 weken. Op dit moment heeft de baby een betere zuigtechniek ontwikkeld en is de kans op tepel-speenverwarring kleiner.
Gebruik
Als je ervoor kiest om een speen te gebruiken, zijn hier enkele tips om er verstandig mee om te gaan!
- Beperk het gebruik
- Overweeg een orthodontische speen
- Houd de speen schoon: zorg ervoor dat je de speen regelmatig schoonmaakt om bacteriën en infecties te voorkomen.
- Wees voorbereid om af te bouwen
Het gebruik van een speen kan een handig hulpmiddel zijn om baby's te kalmeren en te troosten, maar het is belangrijk om er verstandig mee om te gaan. Het juiste moment om een speen te introduceren is wanneer de borstvoeding goed op gang is gekomen. Beperk het gebruik van de speen en wees voorbereid om het op een gegeven moment af te bouwen. Elke baby is anders, dus observeer je uk en pas je aan zijn/haar behoeften aan. Door op een verantwoorde manier met de speen om te gaan, kun je ervoor zorgen dat het een positieve ervaring is voor zowel jou als je kleintje!
Maakt jouw kleine gebruik van een speen?
Lees ook
Hoe komt je kind van de speen af?
Alles over duimzuigen en fopspenen
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)