De verzorging van een baby: zo doen ze dat buiten Nederland
- Redactie
- in Baby
- 1
- 28032
- 23/09/2021
In Nederland is thuis bevallen heel normaal, krijgen we tot acht dagen na de bevalling begeleiding van een kraamverzorgende hebben we met z'n allen bergen hydrofieldoeken. Maar hoe is dat in de rest van de wereld?
Op ons BabyBytes-forum opende lid Pinkabella een heel leuk topic, waarin ze andere forummers vroeg naar hun ervaring met babyverzorging in het buitenland. En wat blijkt? Wij hebben een heleboel forumleden die hier ervaring mee hebben. En dat we het hier in Nederland dan misschien allemaal graag volgens 'de boekjes' doen, in andere landen gelden in ieder geval hele andere regels en gebruiken!
Nieuw Zeeland
Forummer Kiwibaby4, die in Nieuw Zeeland woont, beschreef een aantal verschillen:
"Het inrichten van de babykamer is iets wat bijna niet gedaan wordt hier, tenzij je er nogal wat geld tegenaan smijten wilt. Een commode bestaat bijvoorbeeld niet eens, wel een losse omkleed-tafel met twee planken eronder waar je je tuttels op kwijt kunt. Vaak staat die gewoon in de woonkamer. Ook boxen bestaan niet echt, wel hekjes die op de grond staan. De Nederlandse variant, inclusief bodem kom je eigenlijk alleen tegen in Nederlandse gezinnen die geëmigreerd zijn, haha!
Ook krijgen wij hier geen kraamzorg. De verloskundige (midwife) komt in de eerste weken zo'n zes keer langs om te checken of alles goed gaat. Voor de rest ben je op familie en vrienden aangewezen..."
Frankrijk
Noibe vertelt:
"Ik ben beide keren in Frankrijk bevallen. Hier is dat standaard in het ziekenhuis. Kraamhulp hebben ze niet, maar iedereen blijft sowieso minstens drie dagen in het ziekenhuis. Tot de hielprik, die hier een handprik is. Bladeren mag vanaf de tweede dag. Elk kindje wordt onderzocht door een kinderarts voordat het naar huis gaat. Er is een soort consultatiebureau, maar dat is niet verplicht. Billendoekjes zijn hier watjes met olijfolie. Verder moet je zelf het vaccinatie-schema bijhouden, zelf de prikken kopen bij de apotheek en meenemen naar de huisarts of kinderarts. Ik mocht trouwens ook meer medicijnen nemen tijdens zwangerschap en borstvoeding, zoals spasmen-remmers tegen harde buiken en naweeën (zo fijn!). Oh, en die kruik: hier wordt dat helemaal niet gebruikt!"
België
Heel dicht bij Nederland, maar toch zulke grote verschillen. Forummer Liebste J en H vertelt:
"Ik kom uit België en ook daar zijn heel wat verschillen met Nederland. Bijna iedereen bevalt hier in het ziekenhuis en je mag na drie of vier dagen naar huis, na overleg en als alles goed gaat, mag je eventueel vroeger naar huis, maar dan moet je nog dagelijks een vroedvrouw laten komen voor een paar dagen (en niet veel vrouwen doen dat). Er bestaat hier ook zo iets dat we kraamzorg noemen, maar dat werkt heel anders dan in Nederland. Je kan dat aanvragen en dan komt er tot zo'n 2 a 3 maanden na de geboorte iemand je een paar uur per week helpen met huishouden, de andere kinderen, je baby samen verzorgen, boodschappen doen,... In het begin kwamen ze bij mij 3 keer 4 uur per week, dan 2 keer 4 uur en de laatste weken nog 1 keer 4 uur. Dat is niet verplicht en heel wat mensen hier weten zelfs niet dat dit bestaat. Het wordt wel grotendeels vergoed door de ziekte-verzekeringen."
Engeland
Pinkabella, van wie haar dochter in Engeland is geboren, vertelt zelf:
"Mijn dochter is in Engeland geboren en wat ze daar niet hebben zijn bijvoorbeeld de kruiken van aluminum met kruikenzak die bij de baby mogen blijven liggen, we gebruiken rubberen zakken en alleen om op te warmen. Ook gebruiken we geen dekens in dekbedhoezen. Dat is echt verboden, maar een fleece-deken om te slapen mag dan weer wel. Hetzelfde met fleece slaappakjes, geen probleem. Hydrofielen om te wassen en af te drogen? Nooit van gehoord, dit wordt gewoon met een babyspons gedaan (of gewoon met de hand) en afgedroogd met een normale handdoek. Bij mij werd er afgeraden om de baby een bad the geven voordat de rest van de navelstreng eraf viel. Er is geen kraamverzorging en als je een goede geboorte hebt gehad kan het zijn dat je op dezelfde dag het ziekenhuis nog verlaat."
Er zijn, zoals je kunt zien, veel verschillen in andere landen. Ben jij in het buitenland bevallen? En wat was daar anders aan?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje