De voor- en nadelen van een waterbevalling
- Redactie
- in Bevalling
- 3
- 29960
- 19/01/2020
Bevallen in een bad met warm water kan heel ontspannend zijn. Omdat het zo’n ontspannende werking heeft kan dat van invloed zijn op je pijnbeleving: zo kun je minder behoefte hebben aan pijnstilling. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. BabyBytes heeft de voor- en nadelen van een waterbevalling voor je op een rijtje gezet.
Voor een waterbevalling kun je een speciaal daarvoor ontworpen bad huren voor een thuisbevalling, maar ook in sommige ziekenhuizen kun je op deze manier bevallen. Het is niet voor iedereen weggelegd om in een bad te bevallen. Bespreek goed met je verloskundige of je arts of deze manier van bevallen voor jou geschikt is.
Lees ook:
Prachtig: deze waterbevalling willen wij ook wel!
Voordelen
Wat zijn de voordelen van een waterbevalling:
- Zoals eerder gezegd werkt het warme water ontspannend. Hierdoor produceert je lichaam endorfine, een natuurlijke pijnstiller, waardoor je kalm kunt blijven en de scherpe kantjes van de pijn tijdens weeën wordt weggenomen. De behoefte aan pijnstilling neemt af.
- Een bad zorgt voor een afgesloten privé ruimte waardoor je het gevoel krijgt dat je alles zelf onder controle kunt houden.
- Je wordt minder snel vermoeid, omdat je lichaam door het water wordt gedragen, dus het lijkt alsof je minder hard hoeft te werken.
- Het voelt minder klinisch aan dan een (ziekenhuis)bed. Het lijkt wel alsof je in een spa bent!
- Een waterbevalling kan ervoor zorgen dat je bloeddruk lager wordt.
- Soms verloopt de eerste fase van een bevalling sneller als je in bad bent.
- Er is constant iemand bij je om te zorgen dat alles veilig verloopt.
- Fans van een waterbevalling beweren dat de overgang voor je baby minder groot is als het in een bad ter wereld komt, omdat het warme water overeenkomsten vertoont met het warme vruchtwater in je baarmoeder.
Nadelen
Ook zitten er nadelen aan een waterbevalling.
- Niet alle ziekenhuizen geven de mogelijkheid om in een bad te bevallen. Ook kunnen verloskundigen je niet willen begeleiden bij een waterbevalling omdat ze er geen ervaring mee hebben. Bespreek dit dus goed van te voren met je arts of je verloskundige.
- In sommige gevallen kan een bad de bevalling vertragen.
- Het water blijft niet schoon: vruchtwater, bloed of ontlasting kunnen een spelbreker zijn.
- Als de bevalling niet helemaal verloopt zoals zou moeten en er moet een noodingreep worden gedaan, dan neemt het wat meer tijd in beslag om uit bad te komen om de ingreep te kunnen uitvoeren.
- Als na de bevalling de placenta uit je lichaam moet en er is sprake van veel bloedverlies, dan kan de arts/verloskundige vragen of je uit bad komt.
- Het kan een teleurstelling zijn als je zelf van te voren had bedacht dat een waterbevalling een manier van bevallen is die perfect bij jou past, maar dat het uiteindelijk toch niet goed voelt om het op deze manier te doen.
Hoe heb jij jouw waterbevalling ervaren?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (3) Stuur een bedankje