Deze bizarre opvoedtips waren vroeger heel normaal

Deze bizarre opvoedtips waren vroeger heel normaal

Hoe meer onderzoek er wordt gedaan naar onze (mentale) gezondheid, hoe duidelijker het wordt dat bepaalde voedingsmiddelen of opvoedingsstijlen gewoonweg niet heel erg handig zijn. Eeuwen geleden werden er echter nog dingen - met de beste intenties - bij baby's gedaan, waar je nu ontzettend van schrikt. Lees maar, en wédden dat daarna de borst- of flesvoedingsdiscussie weer extra nutteloos blijkt!

Slaap lekker, schatje

Charlotte N. Winslow had dé gouden tip om een huilend kind te laten stoppen. Ze stelde een medicijn samen dat op 1849 op de markt werd gebracht. Mrs. Winslow's Soothing Syrup werd direct een gigantisch succes. Totdat in 1911 bleek dat haar product misschien wel effectief was, maar ontzéttend schadelijk. Het medicijn bevatte namelijk alcohol, cannabis, morfine en chloroform. Ehm, ja...

Lees ook
Als anderen zich met jouw opvoeding bemoeien

Stevige hand

Waar we tegenwoordig worden aangemoedigd onze kinderen zoveel mogelijk te knuffelen en kussen, was dat vroeger wel anders. Psycholoog John Watson schreef in 1924 zijn boek 'Psychological Care of Infant and Child', waarin hij benadrukte kinderen 's morgens een hand te geven bij wijze van begroeting. "Knuffel of kus je kind nooit en laat het niet op je schoot zitten. Als het echt nodig is, kus hen dan op het voorhoofd. In die tijd werd gedacht dat door een kind veel aan te raken of te zoenen, er bacteriën zouden worden overgebracht, waardoor kinderen allerlei besmettelijke ziektes zouden kunnen krijgen. 

Goed inwikkelen

Een paar jaar daarvoor (oké, in de Middeleeuwen) was het een gewoonte om kinderen zo strak mogelijk te inbakeren. Niet alleen pasgeboren baby's en niet alleen tijdens het slapen, maar ook dreumesen. En altijd. De reden hiervoor was duidelijk: baby's die zo strak waren ingewikkeld dat ze zich niet konden bewegen, konden ook niet de hort op gaan. Die kon je dus rustig ergens laten liggen, zonder dat je erop hoefde te letten. 

Marineren maar!

Ezechiël schreef in de Bijbel hoe baby's na hun geboorte gepekeld werden om hun huid sterker te maken. Bij gepekeld vlees is dat namelijk het gevoel. In die tijd geloofde men dus dat - door de huid van de baby in te smeren met zout - deze extra sterk werd en een goede bescherming zou bieden voor de organen. 

Geen borst- of flesvoeding

Had je geen zin om je baby zelf borstvoeding te geven? Dan was dat geen probleem! In de 18e eeuw - toen flesvoeding nog niet bestond - was het in Parijs namelijk doodnormaal om je kind te laten voeden door een andere moeder. Drie op de vier baby's werden rond 1780 naar het platteland gestuurd om gevoed te worden door een andere vrouw. 

Gelukkig leven wij met de kennis van nu, al vraag ik me - na het lezen van bovenstaande puntjes - toch ook af waar onze achterkleinkinderen verbaasd over zullen zijn als ze teruglezen hoe wij hun grootouders hebben opgevoed...

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Charliecharlie

    Die mrs. Winslow siroop even opgezocht en dat is echt… bizar ja, idd. Niet alleen “och nou toen gaven ze kinderen drugs” maar echt schandalig, zelfs voor die tijd met andere inzichten. Zat gewoon 10x zoveel opiaat in één theelepel dan in die tijd maximaal werd aangeraden voor een baby. Duizenden kinderen aan overleden. Jemig.

  • Lady-Whistledown

    Je zou ook met een artikel kunnen komen met adviezen uit de 20ste eeuw die nu niet meer gelden. Er zijn zelfs adviezen van begin deze eeuw die intussen zijn achterhaald.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50