Dit gebeurt er als je tegen een baby schreeuwt
- Redactie
- in Baby
- 2
- 22850
- 05/11/2018
Ook al voel je soms zo gefrustreerd omdat je baby maar blijft huilen, probeer niet tegen je kleine te schreeuwen. Want uit onderzoek is naar voren gekomen dat dat een negatief effect heeft op zijn bloeddruk als hij wat ouder is.
Als je een huilbaby hebt of je hebt al een paar slapeloze nachten achter de rug omdat je kleintje maar niet wil stoppen met huilen, dan kun je je wanhopig voelen. Want wanneer houdt het nu eens op! Uit pure frustratie kun je de neiging hebben om dat ook tegen je baby schreeuwen. Maar probeer dat te voorkomen, want uit onderzoek van psychiater Laetitia Smarius, het academische centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Amsterdam, blijkt dat door te schreeuwen je kind op vijf- of zesjarige leeftijd een hogere bloeddruk heeft dan baby’s van moeders die niet tegen hun baby hebben geschreeuwd.
Een verhoogde bloeddruk kan op den duur een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten.
Lees ook:
Waarom huilt mijn baby toch zo? Dat komt waarschijnlijk hierdoor!
Stress bij baby
Smarius deed onderzoek naar twee veroorzakers van stress bij baby’s van drie maanden oud: excessief huilen en een verbaal agressieve moeder. Er was volgens haar geen verband tussen excessief huilen en een verhoogde bloeddruk op vijf- of zesjarige leeftijd, maar de verbaal agressieve moeder had wel invloed op de bloeddruk van het kind.
Voor het onderzoek werden moeders gevraagd anoniem een vragenlijst in te vullen. Er kwam naar voren dat 10 procent van de moeders hun baby twee keer of vaker boos heeft toegesproken. “In werkelijkheid zal het vaker gebeuren dan minder vaak”, zegt Smarius tegen NRCnext.
Advies
Volgens Smarius kan het al enorm helpen als moeders op het consultatiebureau horen dat er oplossingen zijn. Of als ze erover kunnen praten met andere moeders.
Heb jij weleens uit pure frustratie geschreeuwd tegen je baby?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje