Dit is het gevaarlijkste moment tijdens een bevalling
- Redactie
- in Bevalling
- 9
- 47797
- 25/04/2020
Uit cijfers van het CBS blijkt dat in Nederland jaarlijks minder tien vrouwen tijdens de bevalling overlijden. In 2013 bleek dat ongeveer 8,4 van de 1000 pasgeboren baby's stierven. De cijfers zijn gelukkig laag en je moet er toch niet aan denken. Daarom doen verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen en alles aan om dit te voorkomen.
Dat baby's of moeders overlijden kan verschillende redenen hebben en wetenschappers proberen er dan ook met man en macht achter te komen wat een verbindende factor kan zijn. Het is echter zo dat pasgeboren baby's heel gevoelig zijn en een bevalling een heftige aangelegenheid, voor zowel moeder als kind. Gelukkig gaat het meestal goed, maar er kunnen complicaties ontstaan.
Lange werktijden
Laatst bleek uit onderzoek van University of Texas in Austin dat er een belangrijke risicofactor gevonden was, die nog nooit eerder was ontdekt: het moment in de shift van de gynaecoloog of verloskundige. Ze concludeerden namelijk dat de grootste kans op fouten werden gemaakt in het negende uur van de shift van de zorgverlener. Tijdens dit moment in de shift van de gynaecoloog of verloskundige, was de kans op bloedverlies bij de moeder of een te laag zuurstofgehalte in het bloed van de baby het grootst.
"Acht tot tien uur in de shift van een zorgverlener zagen we een piek in het aantal fouten dat werd gemaakt of het aantal belangrijke zaken dat over het hoofd werd gezien," zegt dr. James Scott, professor in Statistieken die betrokken was bij dit onderzoek. "Zorgverleners zijn waarschijnlijk vermoeider op dit moment in de dienst. Opvallend is wel dat in de laatste twee uur van de dienst het risico op complicaties weer verminderd. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat artsen gecompliceerdere zaken dan meestal overdragen aan de collega die de volgende dienst op zich neemt."
Werktijden vergelijken
Onderzoekers bekeken naar bijna 25.000 spontane bevallingen die in het Verenigd Koninkrijk plaatsvonden tussen januari 2008 en oktober 2013. De geobserveerde verloskundigen en gynaecologen werkten allemaal shifts van 12 uur. Er werd geen verschil gezien in een toenemend risico tijdens dag- en nachtdiensten, diensten tijdens de weekenden of op dagen door de weeks, tijdens keizersnede's of vaginale bevallingen en ook was er geen verschil in het risico bij een beginnend- of ervaren arts.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (9) Stuur een bedankje