Doe deze 10 dingen als je een positieve zwangerschapstest hebt
- Redactie
- in Zwangerschap
- 1
- 66900
- 15/02/2019
Hoera! Je bent zwanger! Gefeliciteerd, er staat je een bijzondere tijd te wachten! Als je - net als ik - praktisch bent ingesteld, dan wil je natuurlijk meteen weten hoe je nu het best voor het razendsnel delende klompje cellen in je baarmoeder kunt zorgen.
Ik zet tien praktische punten voor je op een rijtje:
1. Stop met roken!
Druk die sigaret uit. Gooi het pakje in de prullenbak en vertel je partner dat 'ie je niet meer mag toestaan er toch eentje op te steken. Roken is enorm schadelijk voor je kleintje, dus stop ermee!
2. Geen glaasje wijn meer voor jou...
En ook geen cocktails, bier of champagne. Hoeveel je kan drinken voordat je kindje er last van krijgt, is niet helemaal duidelijk. Uit sommige onderzoeken blijkt namelijk dat één glas al gevolgen kan hebben. Voor de zekerheid is het misschien beter om vast een alcoholvrij alternatief te zoeken voor de komende negen maanden.
3. Bel de verloskundige
Je kunt rechtstreeks een verloskundige bij jou in de buurt bellen, of je kunt contact opnemen met je huisarts. Die kan je dan in contact brengen met de juiste zorgverlener om je zwangerschap te begeleiden. Je mag al bellen om een afspraak te maken vanaf het moment dat je een positieve test in handen hebt.
4. Slik foliumzuur
Foliumzuur kan de kans op geboorteafwijkingen (een open ruggetje, een hazenlip en een open gehemelte) verkleinen. Zorg dat je tot minimaal week twaalf 400 microgram foliumzuur per dag binnenkrijgt. Er bestaan speciale mama-vitaminepillen die ervoor zorgen dat je hier makkelijk aan komt. Ook bevatten deze extra vitamine D, wat bij kan dragen aan gezonde en sterke botten voor je kleintje.
5. Noteer wanneer je voor het laatst ongesteld was
Vanaf deze datum rekenen verloskundigen de datum uit waarop je ongeveer uitgerekend zal zijn. Rond een zwangerschapsduur van 8-10 weken zal je je eerste echo krijgen. Tijdens de termijnecho wordt je kindje opgemeten en dan wordt de uitgerekende datum pas echt vastgesteld.
6. Minder met het drinken van cafeïne
Ben je een enorme koffieverslaafde? Helaas, dan zul je met iets minder per dag moeten doen. Het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen aan liever helemaal geen koffie te drinken, maar als je echt niet zonder kunt, het te beperken tot maximaal 200 ml cafeïne per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer één kopje.
7. Neem je rust!
Besef je dat je een heel mensje aan het creëren bent? Dat kost - vanzelfsprekend - enorm veel energie. Pak dus rust waar je kan. Installeer jezelf wanneer mogelijk op de bank of in bed en neem het ervan. Zet je sociale leven als het kan iets meer op een laag pitje. Je baan is vaak al zwaar genoeg.
8. Volg je baby's ontwikkeling
Hoe bijzonder is het om te weten wat er van week tot week in je buik gebeurt? Hoe ontwikkelt je kindje zich? Wat kan jij als moeder allemaal verwachten? Op BabyBytes kan je - heel uitgebreid - onze wekelijkse updates lezen.
9. Vraag de huisarts naar je medicatie
Had je meteen kunnen doen als je bij punt 3 contact had opgenomen met je huisarts. Overleg even welke medicatie je als zwangere wel en niet mag nemen.
10. Beweeg
Bewegen tijdens de zwangerschap is gezond en heeft heel veel voordelen voor zowel moeder als kind. Kijk of je je kunt inschrijven bij (zwangerschaps)yoga of kies een andere sport waar je kunt bewegen. Overleg desnoods even met je verloskundige, maar een heleboel sporten kan je nog tot lang in de zwangerschap blijven beoefenen.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje