Draagmoederschap, zelfs in het buitenland, verboden in Italië

Draagmoederschap, zelfs in het buitenland, verboden in Italië

De Italiaanse premier, Giorgia Meloni, is in haar nopjes, want er is in Italië een wet aangenomen dat draagmoederschap verbiedt, zelfs als dat in het buitenland gebeurt. Italianen die een draagmoeder hebben ingeschakeld, of die nu uit Italië of uit een ander land komt, en een kind krijgen riskeren een celstraf én een boete tot maar liefst 1 miljoen euro.

Op X plaatste de Italiaanse premier het bericht: “Het wetsvoorstel dat het huren van baarmoeders tot een universele misdaad maakt, is eindelijk wet.” Volgens Meloni is de wet “een regel van gezond verstand tegen de commercialisering van het vrouwelijk lichaam en kinderen”.

Draagmoederschap

Het draagmoederschap was al in Italië verboden, maar nu is er dus bijgekomen dat Italianen ook geen gebruik mogen maken van een draagmoeder die in het buitenland woont. Of de wet uitvoervaar is, is nog de vraag, omdat niet zeker is dat Italië draagmoederschap buiten de eigen landgrenzen strafbaar kan stellen.

Draagmoederschap in Nederland

In Nederland is het draagmoederschap niet verboden, maar betaald draagmoederschap wel. Bij het vorige kabinet kwam er een wetsvoorstel waarmee Nederland als een van de eerste landen van Europa het ouderschap na draagmoederschap wettelijk ging regelen. Dat zou betekenen dat de draagmoeder al van tevoren het ouderschap kan overdragen aan de wensouders. Of dit wetsvoorstel wordt aangenomen, is nog niet duidelijk nu er een nieuw kabinet is.

Lees ook:

Paus pleit voor wereldwijd verbod draagmoederschap
Steeds meer beroemdheden maken gebruik van een draagmoeder

Lekker luisteren: de keizersnede

Bron: NOS.nl, beeld: Canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


  • Charliecharlie

    reactie op laatste reactie van Sakina: weet dat dat wetenschappelijk gezien onzin is hè. Genoeg studies die dat bevestigen. Kinderen met twee vaders of twee moeders doen het net zo goed (of zelfs beter) dan kinderen van hetero-ouders. De kinderen zijn net zo gelukkig en hebben niet meer problemen. Het is dus puur jouw mening, hoewel je het doet voorkomen alsof het een feit is.

  • Sakina-

    Dit is wat men de wereld graag wijsmaakt tegenwoordig. Een baby een moeder afnemen is wreed. Een goed mens, hetero of niet, doet zoiets niet. Dat heeft niets met geaardheid te maken, maar met inlevingsvermogen. Ik vind het ook iets slechts als het gaat om een hetero stel, dat een baby op die manier krijgt. Een baby leert de geur en stem van zijn moeder al kennen in de baarmoeder en hecht zich eraan, om haar meteen te herkennen bij de geboorte. Dan ga je die baby van haar scheiden? Ik vind het niet kunnen. En een vrouw die een kind voor zo'n doel baart, vind ik net zo erg. Ik vind dan ook dat Italië iets goeds heeft bereikt. Als je dan per se een kind wilt, kun je er ook eentje adopteren, waarvan de ouders overleden zijn ofzo.

  • Sakina-

    Heel goed. Er zit vaak een heel verdienmodel achter. Of de situatie is zo, dat er helemaal geen moeder in het spel zal zijn, terwijl een kind, zeker een baby, haar nodig heeft. Van mij mag die wet hier ook komen. Ik vind die Meloni soms een apart figuur, maar dit heeft ze goed gedaan.

  • Charliecharlie

    Dat verdienmodel, dat kan natuurlijk niet. Maar bedoel je dat twee mannen geen ouders zouden kunnen zijn?

  • Sakina-

    Ik vind dat een baby een moeder verdient. De stem, de geur van de moeder: dit is het eerste en het meest geliefde wat een baby kent. Je kunt bepaalde keuzes maken in het leven, maar je kunt niet alles hebben. Niet alles en iedereen hoeft te wijken voor de keuzes die iemand maakt, waardoor een kind onnodig zonder moeder opgroeit. Dat zou niet moeten mogen. Los van het feit of iemand wel of niet goed en leuk met kinderen is.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50