Déze dingen wil je weten als je net bent bevallen (en we zijn héél eerlijk)
- Redactie
- in Bevalling
- 0
- 1340
- 10/02/2021
Natuurlijk: je zit op een roze wolk als je net je kleintje hebt gekregen, maar er is een aantal dingen die je echt moet weten als je net bent bevallen. Wees gewaarschuwd: we laten niets achterwege…
Laten we eerlijk zijn: een bevalling is een aanslag op je lichaam. Het is voor iedereen verschillend, maar waar het over het algemeen op neerkomt: je lichaam is pijnlijk gevoelig op bepaalde plekken. Hier de pijnlijke waarheid, maar ook wat tips om het leed te verzachten of te voorkomen.
Koop zacht, maar vooral stevig toiletpapier
Downunder is het nog een branderige bedoening na een bevalling. Dus als je naar het toilet moet voor een kleine boodschap is vegen even geen fijne optie. Deppen is de oplossing, maar als je dun toiletpapier hebt of ruw toiletpapier dan is dat niet fijn. Dun toiletpapier zorgt ervoor dat de ‘dep-sessie’ een rommeltje wordt, want er blijft heel wat achter. Ruw toiletpapier; dat is duidelijk, het is te pijnlijk.
Lees ook: ‘De zeven dingen die niemand je vertelt over de bevalling’
Gebruik dat dikke maandverband uit je kraampakket
Je schrikt je waarschijnlijk een hoedje als je je kraampakket opent en je ziet die grote maandverbanden, maar geloof ons: die heb je echt nodig. Ten eerste: je verliest veel bloed de eerste weken na je bevalling, dus je hebt echt iets nodig om dat op te vangen. Normaal maandverband is daar niet tegen bestand en tampons zijn uit den boze na een bevalling vanwege infectiegevaar. Ten tweede: het is zacht en dus zacht voor eventuele hechtingen.
Zorg voor genoeg vezels in je voedingspatroon
Extra hard persen heb je even genoeg gedaan tijdens de bevalling, en na de bevalling wil je allesbehalve hard persen. Dat voelt gewoon niet fijn daar beneden, zeker niet als er hechtingen zitten. Dus zorg ervoor dat je je ontlasting zo makkelijk mogelijk uit je lichaam krijgt. Drink veel, en zorg voor genoeg vezels in je voedingspatroon!
Verzorg je tepels
Geef je borstvoeding of kolf je regelmatig dan is het nare gevolg dat tepelkloven op de loer liggen. Voorkom ze door je tepels goed in te vetten, zelfs al heb je nog geen klachten; als je ze invet dan voorkom je die nare kloven. En als je er als last van hebt: goed blijven smeren. Smeren is hier de key!
En dít is waar je ook mee te maken krijgt
Er zijn nog een paar dingen die je moet weten over je lichaam na de bevalling, waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.
Baarmoeder
Je baarmoeder maakte samentrekkende bewegingen om je baby eruit te krijgen, maar ook als je bent bevallen maakt je baarmoeder samentrekkende bewegingen. Dat gebeurt zodat je baarmoeder weer in (ongeveer) hetzelfde formaat kan komen als voor de zwangerschap.
Lees ook: ‘Waarom ik totaal over mijn schaamte was na mijn bevalling’
Stinkt
Het bloed dat je in de weken na de bevalling verliest, ruikt niet echt fris en is soms raar van structuur en het kan ook echt veel zijn…
Lekkende tepels
Je borsten kunnen als een tierelier lekken, vooral als je je kleine ziet of als je maar even aan hem denkt. Gelukkig zijn er van die handige zoogcompressen die je in je beha kunt doen. Niet sexy, maar o zo handig!
Huilbuien
Kraamtranen, heel veel kraamtranen. En ze zijn er zomaar ineens een paar dagen na de bevalling. Het gaat ook helemaal nergens over, want je krijgt ze zomaar ineens, of omdat je deken niet goed zit, je appel verkeerd is geschild, je partner die zegt dat ‘ie van je houdt, omdat je tepel naast je zoogcompress lekt… lang leve de hormonen die weer even in balans moeten komen!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)