Dít kun je beter niet zeggen tegen een boze peuter

Dít kun je beter niet zeggen tegen een boze peuter
  • in Peuter
  • 1
  • 535
  • 9 dagen

Een sok die niet aan gaat, een snoepje dat niet wordt gekregen, een 'nee’ op schermtijd... Allemaal dingen die een boze peuter veroorzaken. Niemand wil dat erger maken dan het is. Dus wat kun je in dat geval beter niet zeggen?

Peuters staan erom bekend: het krijgen van een driftbui. Het kan om iets totaal onbenulligs gebeuren, maar het hoort nu eenmaal bij de peuterpuberteit. Niet leuk, maar het gaat om een fase. Toch moeten we deze fase doorstaan.

Wat je beter niet kunt zeggen

Als het eenmaal zover is, ben je vaak geneigd om dingen te zeggen als “Het maakt niet uit” of “Het is al goed”, maar dat zijn nu juist dingen die je niet moet zeggen om de boze bui nog erger te maken. Deskundigen hebben op een rijtje gezet welke dingen je beter niet kunt zeggen als je peuter een boze bui heeft. We hebben er een paar uitgelicht:

Zeg niet tegen een boze peuter: “Het maakt niet uit” of “Het is al goed”

Want in peuterbrein is het helemaal niet goed en het maakt wel degelijk uit! Door het tegenovergestelde te zeggen, maakt het juist alleen maar erger.

Beter is om de teleurstelling van je peuter te erkennen en niet door te stomen door te zeggen dat het allemaal niets uitmaakt of dat iets al goed is. Want stel dat een klant, waarmee je al weken bezig bent om die binnen te krijgen en hij uiteindelijk kiest voor een andere partij, dan is het ook niet fijn als je te horen krijgt: “Wat jammer, zullen we verder gaan met de voorbereiding van de vergadering?” Het liefst wil je even razen en tieren om je teleurstelling te verwerken, toch?

Zeg niet tegen een boze peuter: “Je broer/zus weet wel hoe het moet, waarom jij dan niet?”

Concurrentie met een broer of zus is al zo'n ding. Dus door je kinderen met elkaar te vergelijken, maak je dat alleen maar erger. Iedereen heeft een eigen tempo met iets onder de knie te krijgen, dus door je kind met een broer of zus te vergelijken, laat je je kind alleen maar meer onzeker voelen. Je kunt beter iets zeggen als: “Je broer/zus moest dit ook leren. Misschien kunnen we vragen of hij/zij kan helpen.”

Zeg niet tegen een boze peuter: “Omdat ik dat zeg”

Het is zo makkelijk om je peuter iets te verbieden en dan op de vraag “Waarom” te antwoorden “Omdat ik dat zeg”, omdat je te moe bent om in discussie te gaan. Maar als je kleine bijvoorbeeld vraagt waarom hij niet op het scherm mag, kun je ook antwoorden dat er nog veel meer leuke dingen zijn te doen dan op het scherm te zitten. Met het geven van een goede uitleg, kan je kind leren hoe het in de wereld allemaal werkt. En juist op deze leeftijd willen ze heel veel leren, dus geef ze ook die kans!

Wat zeg jij altijd tegen je peuter als hij een tantrum heeft?

Lees ook:

En weg is die vervelende tantrum
De gekste dingen waarom kinderen boos kunnen worden

Bron: TinyBeans.com
Beeld: Pexels

Lekker luisteren: alles over een stortbevalling

 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Sakina-

    De laatste, 'omdat ik het zeg', die kreeg ik vroeger ook te horen. Ik ben er niet aan bezweken. Je moet ook weer geen sneeuwvlok-opvoeding geven. Soms is het gewoon 'daarom niet en daarmee uit' ook een antwoord. Kinderen moeten met gezag om leren gaan, daar krijgen ze later ook mee te maken in het leven.

    De rest van de uitspraken moet je idd voorzichtig mee zijn.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50