Een bevalling inleiden: wat gebeurt er precies?

Een bevalling inleiden: wat gebeurt er precies?

De uitgerekende datum komt dichterbij – of misschien is die al gepasseerd – en ineens valt het woord inleiden. Maar wat betekent dat eigenlijk? Waarom wordt een bevalling soms kunstmatig op gang gebracht, en hoe gaat dat precies in z’n werk? Voor veel aanstaande ouders roept dit vragen en soms ook zorgen op. Wij leggen duidelijk en begrijpelijk uit wat het inleiden van de bevalling inhoudt, wat je kunt verwachten, en waarom het soms nodig is.

Wat is een inleiding van de bevalling?

Een bevalling inleiden betekent dat de bevalling kunstmatig wordt gestart. Dit gebeurt wanneer het beter is voor de gezondheid van de baby, de moeder – of allebei – om niet langer te wachten op spontane weeën. Een inleiding gebeurt in het ziekenhuis, onder begeleiding van een verloskundige en/of gynaecoloog.

Wanneer wordt een bevalling ingeleid?

Er zijn verschillende medische en niet-medische redenen om een bevalling in te leiden. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Je bent over tijd: meestal wordt een bevalling ingeleid als je twee weken over de uitgerekende datum heen bent.
  • Je vliezen zijn gebroken, maar de weeën blijven uit: er is dan een verhoogde kans op infectie.
  • Medische redenen bij moeder of kind: zoals een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, groeivertraging van de baby, of minder bewegingen voelen.
  • Je hebt eerder een stilgeboorte meegemaakt of je maakt je ernstig zorgen: in sommige gevallen kan er op verzoek worden ingeleid, mits medisch verantwoord.

Elke situatie is uniek. De verloskundige of gynaecoloog bekijkt samen met jou wat het beste is.

Hoe gaat een inleiding in zijn werk?

De manier waarop een bevalling wordt ingeleid, hangt af van hoe ‘rijp’ (gereed) de baarmoedermond al is. Er zijn grofweg drie methoden:

Het rijpen van de baarmoedermond (voorbereiding)

Als je baarmoedermond nog niet verweekt of open is, wordt eerst geprobeerd om deze 'rijp' te maken. Dit gebeurt meestal met:

  • Een ballonkatheter: een ballonnetje dat in de baarmoedermond wordt ingebracht en zachtjes wordt opgeblazen om deze op natuurlijke wijze te openen.
  • Prostaglandine-gel of -tablet: dit zijn hormonen die de baarmoedermond helpen verweken en soms al weeën op gang brengen.

Vliezen breken (Amniotomie)

Als je baarmoedermond al iets geopend is, kunnen de vliezen worden gebroken. Dit wordt gedaan met een klein instrumentje. Vaak komt daarna vanzelf de weeënactiviteit op gang.

Weeën opwekken met oxytocine

Als er na het breken van de vliezen of het gebruik van prostaglandines nog geen regelmatige weeën zijn, krijg je via een infuus het hormoon oxytocine toegediend. Dit zorgt voor krachtige en regelmatige weeën.

Hoelang duurt een inleiding?

Een ingeleide bevalling kan kort of lang duren – dat verschilt per persoon. Soms begint de bevalling snel na het inleiden, maar het kan ook een dag of langer duren voordat er echte ontsluiting is. Geduld is hierbij belangrijk.

Wat kun je verwachten?

Je wordt tijdens de inleiding goed in de gaten gehouden, met CTG-controles voor jou en de baby. De weeën kunnen pittiger aanvoelen dan bij een natuurlijke start, omdat ze kunstmatig worden opgewekt. ​Soms zijn er meer medische handelingen nodig, zoals een infuus of continue hartslagbewaking.

Wat kun je zelf doen?

Vooraf kun je je voorbereiden door vragen te stellen aan je verloskundige of gynaecoloog. Bespreek je wensen, eventuele angsten, en stel een geboorteplan op. Ook ontspanningstechnieken zoals ademhaling, douchen of massage kunnen helpen om je prettiger te voelen tijdens de bevalling.

Tot slot

Een bevalling inleiden is een veelvoorkomende en veilige medische handeling, maar het blijft spannend. Het belangrijkste is dat jij en je baby gezond zijn, en dat je je gehoord en gesteund voelt in het proces. Heb je twijfels of zorgen? Praat erover met je zorgverlener, want samen maken jullie de beste keuze!

Heb jij de bevalling laten inleiden? 

Lees ook:

Video: deze fases doorloop je tijdens een bevalling
Uitscheuren tijdens de bevalling: we hebben het er (te) weinig over

Lekker luisteren: Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Bron beeld: pexels.com
Bron tekst: deverloskundige.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

jongens en meisjes