Een bevallingsplan, wat is dat eigenlijk?
- MamaMiez
- in Bevalling
- 3
- 12551
- 13/12/2017
Een bevallingsplan is, zoals het woord al zegt, een plan voor je bevalling. Hierin kun je zelf richtlijnen aangeven die jij belangrijk vindt en waar rekening mee gehouden moet worden tijdens je bevalling. Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er altijd afgeweken kan worden van zo'n plan, als dat om wat voor reden ook nodig blijkt. Stel je geeft in je plan aan geen keizersnede te willen maar dit blijkt plots toch medisch noodzakelijk, dan zal deze medische noodzaak voor je plan gaan. Het plan is dus enkel een richtlijn. Goed om te weten ook: een bevallingsplan is aan te raden maar absoluut niet verplicht!
Wat staat er zoal in een bevallingsplan?
Ik had zelf een plan via internet uitgeprint. Daar stonden een aantal standaard vragen in. Onder andere waar ik wilde bevallen, of ik pijnstilling wilde en zo ja, welke. Wie de navelstreng mocht doorknippen, wie er aanwezig mochten zijn bij mijn bevalling en of ik allergieën had. Verder kun je het plan zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Op internet staan veel voorbeelden, google maar eens. Je kunt er natuurlijk ook zelf één maken en zelf bedenken wat je hierin zet. Zo rond de 37 weken zwangerschap zal je verloskundige vragen of je het plan al af hebt en dan kun je deze tijdens een controle samen doornemen.
Afwijken van je plan
Zelf heb ik graag de touwtjes in handen, ik had mijn plan dus met 30 weken zwangerschap al klaar liggen. Ook waren mijn man en moeder op de hoogte van alle, voor mij, belangrijke ins and outs. Maar ook ik heb ondervonden dat er van je plan afgeweken moet worden in sommige situaties. Zo wilde ik bijvoorbeeld thuis in bad bevallen maar uiteindelijk werd dit toch het ziekenhuis omdat mijn weeën niet vorderden. Ook wilde ik absoluut geen pijnstilling, ik ben namelijk als de dood voor spuiten, maar daar begon de verloskundige op een gegeven moment toch over omdat ik anders wellicht te uitgeput zou kunnen zijn voor de pers-fase. Gelukkig (voor mij persoonlijk) had ik uiteindelijk al teveel ontsluiting en was pijnstilling geen optie meer.
Lees ook: 6 dingen die gebeuren en zéker niet in je bevallingsplan staan!
Gelukkig kon ik op alle veranderingen, die afweken van mijn bevallingsplan, goed anticiperen op dat moment. Je bent zo bezig met de bevalling dat je eigenlijk niet meer stilstaat bij je plan en je bereidt bent om alles te doen wat beter is voor je kindje en voor jezelf! Zo zie je maar dat een bevallingsplan maar een richtlijn is, toch is het fijn voor jezelf en de verloskundige om deze toch te hebben. Voor zover mogelijk word er rekening gehouden met de wensen die erin staan en daarnaast is het een hele fijne manier om ruim voor je bevalling goed over bepaalde zaken na te denken.
Hadden jullie een bevallingsplan?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (3) Stuur een bedankje