Een kinderstoel kopen: waar let je op?
- Redactie
- in Kinderen
- 1
- 904
- 09/06/2023
Hoe leuk is het als je kind kan mee-eten aan tafel. Lekker lang tafelen met het hele gezin. Én dat is nog eens goed voor de ontwikkeling van het kind. Hiervoor heb je de perfecte kinderstoel nodig die bij je kind én het huis past. Maar welke soorten zijn er eigenlijk allemaal? En welke kinderstoel is de veiligste?
Wat is een kinderstoel
Een kinderstoel is een stoeltje waar je kindje in kan zitten. Meestal wordt een kinderstoel gebruikt om aan de eettafel te zetten zodat het kind mee kan eten. Het is in ieder geval gezellig als je kindje ook aan tafel zit en de sfeer mee krijgt. Je kan een kinderstoel pas gebruiken als je kind zelfstandig van een liggende positie naar een zittende positie kan, zonder ondersteuning.
Verschillende soorten kinderstoelen
Je hebt verschillende soorten kinderstoelen op de markt. Zo bespaart de ene stoel meer ruimte en de andere is weer multifunctioneel. Hieronder leggen we uit welke soorten er zijn
- Meegroeistoel: een meegroeistoel is ideaal om te kopen voor op de groei. Je kan de stoel namelijk verstellen. Zowel het zitvlak als het voetensteuntje kan je op maat verstellen. Meegroeistoeltjes zijn wat duurder, maar je kunt er heel lang mee doen.
- Aanschuifstoelen: met aanschuifstoelen krijgen kinderen de kans om aan tafel mee te eten. Er zit geen eetblad aan de stoel vast dus het kind maakt gebruik van de grote tafel. Let goed op de maat van de aanschuifstoel. Het stoeltje moet aansluiten op de hoogte van de eettafel.
- Kinderstoel met eetblad: de naam zegt het al, dit is een kinderstoel waar een eetblad aan vast zit. Het kindje heeft zo zijn eigen ruimte voor het eten. Het voordeel van deze stoel is dat het ruimte bespaart en dat het kindje er ook gebruik van kan maken als hij wil knutselen of spelen. Het kind heeft een tafeltje voor zichzelf waarbij het niet erg is als het een kliederboel wordt.
- Kubus kinderstoel: kubus kinderstoeltjes bestaan uit twee losse delen die je aan elkaar vast kan maken. Het ene deel is het zitgedeelte. En het andere gedeelte is een tafeltje wat ook functioneert als stoelverhoging. Het tafeltje kan onder het stoeltje bevestigd worden, dan is het een hoge kinderstoel voor aan de eettafel. Het tafeltje en het stoeltje kunnen ook los van elkaar gebruikt worden, dan heeft het kindje een laag stoeltje en een tafel waar hij aan kan zitten. Het voordeel is dat er dus geen extra speel- of tekentafeltje gekocht hoeft te worden.
- Tafelhangstoel: deze stoelen zijn ideaal om ruimte te besparen. Je hangt deze stoel aan de eettafel met behulp van een klem. Het voordeel is dat de stoel klein is, dus makkelijk mee te nemen op reis. Let wel altijd even op hoe dik je tafelblad is en of dat overeenkomt met het klemsysteem van het hangstoeltje. Ook is het verstandig om het maximale gewicht van het stoeltje goed te controleren.
- Klapstoel: een klapstoel voor kinderen is lekker makkelijk. Dit is handig voor de ruimte en de mobiliteit. Als je kind klaar is met eten of spelen, klap je het stoeltje zo weer in. Let op het beveiligingssysteem van deze stoel om te voorkomen dat het stoeltje in elkaar klapt als je kindje er nog in zit
- Stoelverhogers: een stoelverhoger is een kleine verhoging die je op de normale eetstoelen plaatst die je bevestigt met een riempje. Het voordeel is dat je dit makkelijk opbergt en meeneemt.
Prijs van kinderstoel:
De prijs van kinderstoelen liggen erg uit elkaar. Zo zijn verstelbare kinderstoelen duurder dan andere modellen, omdat ze simpelweg langer meegaan. Daarbij zijn er ook limited edition of design kinderstoelen. Die zijn erg prijzig. Maar het is wel een mooi pronkstuk in de kamer. Je betaalt voor een kinderstoel tussen de 30 en 200 euro.
Te vroeg in de kinderstoel
Het is niet verstandig om je kind te vroeg in een kinderstoel te plaatsen. Er zitten twee belangrijke risico’s aan als je kind te vroeg in een kinderstoel gezet wordt:
- Kindjes kunnen op latere leeftijd last krijgen van verzwakte spieren en moeite met het ontwikkelen van een rechtopstaande rug. De rugspieren en wervelkolom zijn op jonge leeftijd nog niet ontwikkeld. Als je dan je kind in de stoel zet, verzwakken de rugspieren en zakt de wervelkolom in.
- Het kind kan achter gaan lopen met de motorische ontwikkeling. Als het kind te vroeg in een kinderstoel geplaatst wordt, is de kans groot dat het kind moeite krijgt met kruipen en/of tijgeren. Het kindje zal zich dan verplaatsen door middel van het schuiven op de billen. Dit komt in de knoei met de motorische ontwikkeling.
Welke leeftijd kinderstoel
Als het kind tussen de vijf en zeven maanden is kan er gebruik gemaakt worden van een kinderstoel. Het wordt aangeraden om het kind maximaal twee uur per dag in de kinderstoel te zetten. Het liefst maar telkens tien minuten. Dit is inclusief het stoeltje van de auto. Daarna is het verstandig om je kleintje er weer uit te halen.
Veiligheid kinderstoel
Er is een aantal veiligheidspunten om op te letten bij het aanschaffen van een kinderstoeltje. Veiligheid gaat voorop en een ongeluk zit in een klein hoekje:
- Heeft het stoeltje een gordel/tuigje, ook tussen de benen. Hierdoor valt het kindje niet uit de stoel.
- Heeft het stoeltje kleine openingen. Het rompje mag niet door de openingen passen. Daarbij zijn te kleine gaatjes ook gevaarlijk voor de vingertjes.
- Is het een stabiele kinderstoel. Het is belangrijk dat de kinderstoel niet makkelijk kan kantelen. Test dit goed door ertegenaan te leunen.
- Heeft het stoeltje geen scherpe puntjes of randjes. Het kindje kan zich hieraan openhalen.
- Heeft het stoeltje een blokkeersysteem op de wielen. Het is gevaarlijk als het stoeltje zelf kan door rollen.
Welke is de beste uit de test?
De beste geteste kinderstoel van 2023 is de Stokke Tripp Trapp dit zijn een van de meest bekendste kinderstoelen over de wereld. Het is een functionele meegroei stoel. De prijs is hoog maar dan heb je ook kwaliteit. Je betaalt er 220 euro voor. Het is een investering en zelfs volwassenen kunnen deze stoel gebruiken.
Een simpelere variant van de meegroeistoel is de Savety 1st Timba kinderstoel. Deze is 80 euro en is geschikt voor kinderen tussen de zes en tien maanden. Deze kinderstoel is voorzien van een 3-punts harnas voor extra veiligheid.
Er zijn zeker ook goedkopere kinderstoelen die goed én veilig zijn. Zoals de Puck kinderstoeltjes. Deze stoeltjes zijn voorzien van een eetblad en kunnen verstelt worden op de juiste maat. Voor een Puck kinderstoel betaal je 26 euro. De consumenten bond heeft deze stoel 4,2 sterren gegeven.
Tweedehands kinderstoeltjes
Ook tweedehands kinderstoeltjes kunnen een goede optie zijn. Het enige waar je om moet letten is dat er geen mankementen aan zitten. Kijk goed of hij stabiel staat en de veiligheidselementen erop zitten. Hopelijk heb je dan voor een mooi prijsje een fijne stoel!
Welke kinderstoel heb jij thuis staan?
Lees ook:
Moeder waarschuwt voor gevaar slapen in de autostoel
Ouders maken autostoeltje verkeerd vast
Bron: Consumentenbond
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje