Een nieuwe (achter)naam erbij? Het kan!

Een nieuwe (achter)naam erbij? Het kan!
  • in Overig
  • 1
  • 770
  • 01/02/2024

Ja je leest het goed! Een achternaam erbij! Kinderen kunnen vanaf 1 januari 2024 de achternaam krijgen van beide ouders. Het is geen verplichting, maar een extra keuze mogelijkheid. Familierechtdeskundige Yvette vertelt er meer over.

Welke (achter)naamkeuzes heb je?

Wordt een kind geboren en is de moeder niet getrouwd en is zij ook geen geregistreerd partnerschap aangegaan, dan krijgt het kindje automatisch de achternaam van de moeder, tenzij (veelal bij de erkenning) er ook gelijk een naamskeuze wordt gemaakt voor de achternaam van de andere ouder. Veelal is dit de biologische vader, maar kan ook een andere man of DUO moeder zijn. Hierna ga ik uit van het nog steeds traditionele gezin: man-vrouw-kind.

Is de moeder wel getrouwd of is zij een geregistreerd partnerschap aangegaan dan krijgt het kindje automatisch de achternaam van de partner. Ook hier geldt, wil je dat niet dan kan je met de naamskeuze de naam van de moeder doorgeven.

Verandering sinds 1 januari 2024

Sinds 1 januari 2024 is er een nieuwe naamskeuze bij gekomen: de mogelijkheid om zowel de achternaam van vader als moeder door te geven, in welke volgorde ouders zelf willen. Het kind krijgt dan een dubbele achternaam. De achternaam zal zonder koppelstreepje geschreven worden.

Een naamskeuze kan alleen bij het eerste kind. Volgende kinderen krijgen automatisch de achternaam of namen die het oudste kind ook heeft. Hebben je ouders al een dubbele naam (zoals bijvoorbeeld al heel gebruikelijk is in Spanje) dan mag je er slechts één doorgeven om te voorkomen dat de lijst met achternamen steeds langer wordt.

Een naamskeuze maken is gratis, wijzigen kost geld.

Waarom een dubbele achternaam?

Met deze wetswijziging wordt getracht tegemoet te komen aan een toenemende vraag vanuit de samenleving. Een keuze te moeten maken tussen de achternaam van vader of moeder voelt voor sommigen niet goed. Een kind is 50% mama, 50% papa en natuurlijk 100% uniek en zichzelf. Hoe mooi is het dan dat de achternaam die unieke samensmelting weerspiegelt?

Waarom geen dubbele achternaam?

Anderen geven aan dat de mogelijkheid van een dubbele achternaam een extra probleem veroorzaakt voor latere generaties. Je kind zal geen twee namen mogen doorgeven en zal dan een keuze moeten maken welke naam hij of zij doorgeeft aan de eigen kinderen. Heeft diens partner ook twee namen dan zijn er vier namen waaruit gekozen kan worden. Dit kan keuzestress veroorzaken.

Eerste naam

In Spanje is daarom bijvoorbeeld gekozen voor een ander systeem van dubbele achternamen. Daar is de eerste naam altijd de naam van de vader en de tweede van de moeder. Alleen de eerste naam wordt doorgegeven aan een kind.

In Nederland is bewust voor een vrijer systeem gekozen waarbij de keuzevrijheid voorop staat. Elke keuze heeft zo altijd zijn eigen voor- en nadelen.

Met terugwerkende kracht een dubbele achternaam geven?

Wil jij jouw kind ook een dubbele achternaam geven maar heb je de naamskeuze al in 2023 gedaan of is je kindje voor 2024 geboren? Geen paniek! Er is tijdelijk de mogelijkheid dit met terugwerkende kracht aan te passen voor een beperkte groep kinderen.

Heb je de naamskeuze in 2023 gedaan bij de erkenning van de ongeboren vrucht en moet het kindje nog geboren worden? Dan kan de naamskeuze gratis gewijzigd worden. Doe dit wel tijdig.

Is jullie oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? Dan hebben jullie een jaar de tijd (tot en met 31 december 2024) om dit te wijzigen. Dit kost echter wel € 75,- voor het oudste kind en €50,- voor elk volgend kind.

Lees ook:

Hoe verdeel je de vakanties en feestdagen na een scheiding?
Scheiden met een baby (op komst)

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Yvette Seen, advocate en scheidingsexpert bij Gezinsvriendelijk Scheiden. Opgegroeid in Luxemburg, gestudeerd in Leiden en inmiddels al weer jaren met mijn man en twee dochters woonachtig in West Friesland. Ik ben van nature vrolijk, open en een echte verbinder.  

Als advocaat regel ik de scheiding van ouders bij de rechtbank en als mediator begeleid ik hen bij het maken van duurzame afspraken voor een gelijkwaardig en harmonieus ouderschap in de toekomst. Dat brengt niet alleen ouders rust en duidelijkheid, maar ook de kinderen zodat zij ondanks de scheiding toch gewoon kind kunnen zijn en zich optimaal kunnen blijven ontwikkelen.  

Dat is niet altijd makkelijk. De transitie van liefdespartners naar co-ouders is complex maar waar een wil is, is een weg. En die weg, leer ik jullie te vinden!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Mammie2016

    Wij twijfelen heel erg of we dit willen doen voor onze kinderen. Op dit moment hebben we al twee zoons en de derde is onderweg. Onze kids zijn 8 en 5 en we mogen de eventuele wijziging nog net doorvoeren. Maar ze leven al jaren met achternaam x en het voelt vreemd dat te veranderen. Maar het voelt ook als een gemis het bij de achternaam van alleen papa te laten.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50