Een opvoeding met zo min mogelijk schermtijd: hoe doe je dat?
- Redactie
- in Opvoeding
- 0
- 4076
- 12/07/2021
Het is zo makkelijk, de kinderen even voor de tv of iPad zetten om ze bezig te houden. Ik betrap mezelf er af en toe op dat ik mijn dochter van 1 jaar wel eens ‘Word Party’ laat kijken op Netflix omdat ze anders aan mijn been hangt tijdens het koken. Hoe beperk je schermtijd tot een minimum?
Verminder je eigen schermtijd
De eerste stap naar minder schermtijd bij kinderen is natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. Als jij vaak op je telefoon zit of voor de tv hangt terwijl de kinderen spelen, kun je moeilijk zeggen dat zij het niet mogen. Helaas, je moet er zelf ook aan geloven dus!
Lees ook
Veel schermtijd voor peuter van invloed op latere ontwikkeling
Speel podcasts of liedjes
Een goed alternatief voor video vermaak is het beluisteren van leuke kinderpodcasts met een verhaal of kinderliedjes. Ik weet nog dat ik vroeger een cassettebandje in het auto had van Alfred J. Kwak, het is nu een jeugdsentiment.
Ga dagelijks even naar buiten
In bijna iedere woonwijk is wel een speeltuin te vinden, waar de kinderen zich even kunnen vermaken. Frisse lucht is voor jezelf ook goed, dus een win-win-situatie.
Schakel hulp in
Heb je veel klusjes die er thuis moeten gebeuren of werk je thuis terwijl de kinderen er zijn? En zijn dit de momenten dat je de kids voor het scherm zet? Denk er eens over na om hulp in te schakelen. Een oppas kan de kinderen bezig houden terwijl jij werkt. Of een huishoudster kan de klusjes doen.
Plan een voorleesuurtje
Hoe druk je het ook hebt, calculeer een voorleesuurtje in je schema. Ze zullen het fantastisch vinden en zo houd je ze weer een uurtje van het scherm af.
Installeer screen time apps en sleep time op je tv
Er bestaan allerlei apps waarmee je telefoons na een bepaalde tijd kunt blokkeren en ook kunt reguleren welke apps er überhaupt bekeken kunnen worden. Super handig!
Hoe vaak zit jullie kind gemiddeld achter een scherm?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)