Een stortbevalling: wat is het precies?
- Redactie
- in Bevalling
- 2
- 3222
- 09/02/2023
Je baby die geboren wordt na 11 minuten. Het klinkt erg onwaarschijnlijk, maar toch overkwam het de 31-jarige Mariska uit Groningen. Met drie bevallingen is dit een van haar snelste tot nu toe. Dit wordt in de medische wereld een stortbevalling genoemd en Mariska is niet alleen in dit fenomeen. De Australische Mary Gorgens beviel na twee minuten al van haar vijfde kind. Met deze tijd heeft zij een heus record gehaald.
Wat is een stortbevalling?
Een stortbevalling is een razendsnelle bevalling waarbij het baringsproces 4 uur of minder duurt. Dit fenomeen komt het vaakst voor bij vrouwen die al eerder een kind hebben gebaard, want het geboortekanaal en de baarmoeder hebben dit werk al eerder verricht en zijn nu flexibeler in het opengaan en het samentrekken.
Voordelen
- Een voordeel wat erg voor de hand liggend is, is natuurlijk dat de pijn van korte duur is.
- Ten tweede komt de baby sneller de wereld in en des te sneller kan jij je kindje vasthouden.
- Daarnaast is de kans op uitscheuren kleiner, omdat dit vaak gebeurt bij de persfase. Die is bij een stortbevalling minder lang en de baby komt sneller door de ontsluitingsfase.
Nadelen
- Doordat de bevalling zo snel gaat, kan het voor een paniekgevoel zorgen bij de vrouw.
- De weeën gaan bij een stortbevalling erg snel en deze kunnen voor een korte, maar heftige pijn zorgen.
- Daarnaast wordt, door de snelheid, vergeten om de verloskundige op tijd te bellen en dit kan ervoor zorgen dat de bevalling door moet gaan zonder verloskundige.
Een stortbevalling heeft dus zijn voordelen en nadelen, maar het draait allemaal om het eindproduct: een gezonde baby op de wereld zetten.
Heb jij ervaring met een stortbevalling? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Laat je reactie hieronder of op Facebook achter of stuur je verhaal in met dit formulier.
Meer lezen?
Debby (35): Ik had een stortbevalling
Kimberly (26): 'Ik beviel binnen 45 minuten'
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje