Een vacuüm bevalling: wat gebeurt er dan precies?
- Redactie
- in Bevalling
- 0
- 610
- 27/05/2024
Een bevalling kan soms anders verlopen dan je had verwacht. Het kan namelijk gebeuren dat er een vacuümpomp aan te pas moet komen. Maar wat houdt dit precies in en wat betekent dit voor jou en je baby? Wat kun je verwachten?
Allereerst: wat is een vacuümpomp?
Een vacuümpomp is een speciaal hulpmiddel dat tijdens de bevalling kan worden ingezet. Het is een ronde cup, meestal gemaakt van kunststof of metaal, met aan de buitenkant een plastic of rubberen slangetje of ketting. Deze cup wordt op het hoofd van je baby geplaatst en het slangetje zuigt de lucht weg, waardoor de cup vacuümtrekt. Dit vacuüm zorgt ervoor dat de arts je baby kan helpen om geboren te worden als de bevalling moeizaam verloopt.
Wanneer wordt een vacuümpomp gebruikt?
Een bevalling bestaat uit drie fases: ontsluiting, uitdrijving en het moment na de geboorte. Bij de ontsluiting gaat de baarmoedermond steeds verder openstaan. De uitdrijvingsfase begint zodra je mee gaat persen. Als dit niet snel genoeg gaat of als er complicaties optreden, kan de arts een vacuümpomp gebruiken om je baby te helpen. Soms wordt ook een verlostang gebruikt, maar de vacuümpomp is vaak de eerste keuze.
Hoe gaat een vacuümverlossing in zijn werk?
Als de arts besluit om een vacuümpomp te gebruiken, ga je op je rug liggen in het verlosbed. De onderkant van het bed wordt weggehaald en je blaas wordt geleegd met een katheter. De arts onderzoekt inwendig hoe ver de baby is ingedaald en hoe zijn hoofdje ligt, zodat de cup goed geplaatst kan worden. Dit kan pijnlijk zijn, maar je krijgt een lokale verdoving om de pijn te verzachten.
Tijdens de weeën trekt de arts aan de ketting of slang van de cup terwijl jij mee perst. Het vacuüm wordt losgelaten zodra het hoofdje eruit is. Dit proces kan best heftig zijn voor je baby, dus houd daar rekening mee!
Mogelijke complicaties
Net als bij elke medische procedure kunnen er bij een vacuümverlossing complicaties optreden. Gelukkig zijn deze meestal niet ernstiger dan bij een spontane bevalling. De kans op een hersenbloeding is klein en meestal hebben deze bloedingen geen gevolgen voor de ontwikkeling van je baby. Na de bevalling wordt je baby uitgebreid onderzocht om zeker te zijn dat alles in orde is.
Totaalruptuur
Een totaalruptuur is een ernstige scheur die kan ontstaan tussen de vagina en anus. Om dit te voorkomen, kan de arts je bekkenbodem verdoven en inknippen voordat de vacuümpomp wordt gebruikt. Dit verkleint de kans op inscheuren en op problemen met ontlasting na de bevalling.
Afschieten van de vacuüm cup
Soms kan de vacuüm cup van het hoofdje van je baby afschieten. De arts kan dan beslissen om de cup opnieuw te plaatsen of om een verlostang te gebruiken. In sommige gevallen wordt zelfs een keizersnede gedaan om je baby veilig ter wereld te brengen.
Herstel
Het herstel na een vacuümverlossing is vergelijkbaar met dat na een normale bevalling. Als alles goed gaat, mag je na een paar uur waarschijnlijk naar huis. Wel kan het herstel wat langer duren als je bent ingeknipt. De wond kan pijnlijk aanvoelen, maar dit is normaal. Het is belangrijk om ook de mentale impact van een dergelijke bevalling serieus te nemen. Praat met je verloskundige of gynaecoloog als je je verdrietig of angstig voelt, zij willen je graag helpen met deze gevoelens.
Heb jij een vacuüm bevalling gehad?
Lees ook
Video: hoe werkt een keizersnede precies?
Interessante video: wat gebeurt er na de bevalling?
Bron tekst: zwangerenportaal
NU.nl
Bron beeld: Unsplash.com
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)