Een vriendin met een postnatale depressie? Ga het gesprek aan!
- Tilda_FrouFrouBegeleiding
- in Moeder
- 0
- 12284
- 04/03/2017
Als je een (net bevallen) moeder in je omgeving hebt die vastloopt, die duidelijk niet op een roze wolk zit, of dit via omwegen duidelijk probeert te maken dat het niet goed met haar gaat: ga dan het gesprek aan. Het is voor sommige mama’s die tegen een postnatale depressie aan zitten namelijk vaak heel moeilijk om dit te vertellen. Omdat ze zich enorm schamen over wat ze allemaal denken en voelen. Daarnaast voelen ze zich ook nog eens enorm schuldig tegenover hun kindje, hun man en hun gezin, dat ze zich niet over the moon voelen.
Sommige moeders proberen het duidelijk te maken door voor jou wellicht omslachtige opmerkingen als: ‘Ik ben zo moe, ik weet niet of ik het wel goed aanpak, ik wil zo graag een nacht goed slapen.’ Dit zijn signalen die je als gesprekspartner aan het denken moeten zetten. Vraag in zo'n geval door aan je vrouw, vriendin, partner, buurvrouw, of noem maar op. Vraag wat ze hiermee bedoelen, zonder hen woorden in de mond te leggen. Toon compassie en begrip en zorg dat ze aangemoedigd worden om hun kwetsbare ziel open te leggen.
Lees ook:
Herken een postnatale depressie (bij jezelf en vriendinnen)
Luisterend oor
Als het gesprek nog niet op gang is gekomen, zou je kunnen starten met: ‘Ik merk dat je de laatste tijd wat prikkelbaar bent. Klopt dat?’ Hiermee gooi je de boel open, zonder dat je er een oordeel op plakt. Je zou ook kunnen zeggen: ‘Is er iets wat ik voor je kan doen? Hoe kan ik je helpen? Je kunt me alles vertellen.’ Moedig deze mama aan, maar forceer niets. Het is belangrijk dat je haar geen woorden in de mond legt, maar ze moet tegelijkertijd wel aangemoedigd worden om te gaan praten. Best een lastig iets als je dit niet gewend bent, maar stel het hogere doel voorop: deze mama moet haar ei kwijt en jij kunt haar helpen.
Steun
Het is voor deze moeder ontzettend belangrijk dat ze zich gehoord voelt in dit soort donkere tijden. De gedachten die ze heeft, circuleren vaak non-stop rond in haar hoofd en als ze dan een uitlaatklep heeft gevonden bij jou, is dit heel waardevol. Je biedt haar namelijk de mogelijkheid om te ventileren in een tijd waarin alles om haar baby draait. Het moet ook om de nieuwbakken mama draaien en om hoe zij zich voelt. Echt voelt. Niet de buitenwereld-versie, waar niemand doorheen hebt geprikt. Jij als partner, vriendin of collega, kan zoveel voor zo’n mama betekenen.
Dus ga het gesprek aan met deze PND-mama! Steun haar waar je kan en toon begrip en compassie. Het kan zijn dat je je na dit gesprek zorgen maakt of dat je denkt: deze moeder heeft dringend professionele hulp nodig. Het kan ook voorkomen dat je hier aan denkt, maar twijfelt of dit de juiste beslissing is voor je partner, vriendin of buurvrouw. Neem dan contact met mij op via info@froufroucoaching.nl.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)