Eerste baby in Australië geboren na baarmoedertransplantatie
- Chantal
- in Kinderwens
- 1
- 993
- 10/01/2024
Dit nieuws zal menig wensmoeder hoop geven: in Australië is namelijk na een succesvolle baarmoedertransplantatie een baby geboren! “Ik ben het medisch team zo ontzettend dankbaar dat ik deel uit kon maken van dit experiment.”
De 30-jarige Kirsty Bryant onderging een jaar geleden in januari 2023 een baarmoedertransplantatie. Zij kreeg de baarmoeder van haar 53-jarige moeder Michelle. Drie maanden later bleek Kirsty al zwanger te zijn! Haar zoontje, die ze de naam Henry gaf, kwam gezond en wel half december ter wereld.
Baarmoeder verwijderd
“Na het verwijderen van mijn baarmoeder wilde ik nog heel graag nog een kindje, maar er waren voor mij nog maar weinig mogelijkheden. Dit jaar was echt een rollercoaster en om Henry dan gezond ter wereld te brengen is iets wat ik niet voor mogelijk had gehouden. Ik ben het medisch team zo ontzettend dankbaar dat ik deel uit kon maken van dit experiment. Het gaf mij de kans om weer zwanger te raken iets waarvan ik dacht dat me dat nooit meer zou overkomen.”
Hoogtepunt van carrière
De geboorte van Henry is een grote opsteker voor onderzoekers Rebecca Deans en de Zweedse chirurg Mats Brannstrom, die de transplantatie uitvoerde.
“Dit onderzoek is het resultaat van 25 jaar samenwerken op wereldwijd niveau. Om dan een baby geboren zien te worden hier in Australië is ongelofelijk", aldus Deans. “Dit is zeker een hoogtepunt in mijn carrière. Om een medische doorbraak te zien in het creëren van een nieuw leven is zeer bijzonder. Het is een emotionele dag voor iedereen.”
Baarmoedertransplantatie in Nederland niet mogelijk
In Nederland is een baarmoedertransplantatie helaas nog niet mogelijk. Volgens Dick Schoot, gynaecoloog werkzaam bij het Catherina Ziekenhuis, ligt de focus niet op baarmoedertransplantatie maar meer op draagmoederschap. Dat heeft vooral te maken met de risico's en de complexiteit van de ingreep. “In de Verenigde Staten zijn er ernstige complicaties geweest bij soortgelijke ingrepen. Als alles gunstig verloopt, kunnen afstotingsreacties effectief worden voorkomen. Desondanks blijft er altijd een kans op afstoting bestaan, wat risico met zich meebrengt", vertelt hij aan RTLnieuws.nl.
Lees ook:
Het mysterie van een hikkende foetus in de baarmoeder
Paus pleit voor wereldwijd verbod op draagmoederschap
Bron: News.com.au
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje