Eerste bezoek bij de verloskundige: dit kun je verwachten

Eerste bezoek bij de verloskundige: dit kun je verwachten

Hoera, je bent zwanger! Na eerst een tijdje van het nieuws te hebben genoten, mag je rond de tien weken op voor je eerste echo. Maar wat kun je hierbij precies verwachten? Wij leggen het je uit.

Zodra je erachter bent gekomen dat je in verwachting bent, wil je het allerliefst even naar binnen kijken. Groeit het kindje goed? En is het er eentje, of loop je misschien straks toch met een meerling rond? Als je rond de 10 weken zwanger bent, worden al die vragen beantwoord. Dan kun je namelijk bij je verloskundige voor je eerste echo (ook wel de 10-weken-echo genoemd) terecht. Om je hierop voor te bereiden, hebben we uiteengezet welke informatie de verloskundige nodig heeft en wat er tijdens die eerste echo precies gebeurt.

Handig om door te geven
Voordat de echo plaatsvindt, heb je eerst een gesprek met de verloskundige, waarin ze de volgende informatie nodig heeft:

  • de gegevens op je verzekeringspasje (neem die dus mee!);
  • jouw persoonsgegevens en die van je partner;
  • je medische gegevens, zoals je gewicht, je lengte, operaties, (erfelijke) aandoeningen en allergieën;
  • de voorgeschiedenis van eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen;
  • je leefstijl: rook- en drinkgebruik;
  • wanneer je gestopt bent met de pil (eventueel);
  • wanneer je positief testte;
  • de eerste dag van je laatste menstruatie.

Door je gegevens met haar te delen, kan de verloskundige meteen bepalen of er bij jouw zwangerschap eventuele risico’s kunnen komen kijken. Als dit zo is, zal ze dit met je bespreken. Daarnaast kan met de laatste dag waarop je menstrueerde, berekend worden hoever je zwangerschap is.


Foto: Shutterstock
De echo
Na het gesprek vindt de echo plaats. Hierbij lig je op de onderzoeksbank met een ontblote bovenbuik, waar je een koude gel op gesmeerd krijgt. De gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven van de echo goed geleid kunnen worden. Over de gel wordt dan ook het echo-apparaat bewogen.

Ben je onder de 12 weken zwanger, dan zit je baarmoeder nog achter het schaambot. Hierdoor kan het zijn dat een echo gemaakt via de buik, nog niet zo goed te beoordelen is. In dat geval wordt de echo vaginaal gedaan. Dit gebeurt meestal ook als je onder de 10 weken zwanger bent. Bij een vaginale echo wordt een speciale echokop van 1,5-2 centimeter breed in de vagina gebracht, niet verder dan een vingerlengte. Voor vrijwel alle vrouwen is dit onderzoek pijnloos.

Tijdens de echo wordt bekeken:

  • of er een zwangerschap is;
  • of het hartje van je baby klopt;
  • wat de lengte van je baby is en of je baby goed groeit;
  • of je een eenling of een meerling verwacht.

Overige onderzoeken
Niet alleen neem je tijdens je eerste afspraak bij de verloskundige plaats op de onderzoeksbank, ook word je gewogen en gemeten. Daarnaast wordt er bloed bij je afgenomen. Dit wordt gecontroleerd op hepatitis B, syfilis en hiv. Verder bekijkt het lab onder meer wat je bloedgroep is, of je antistoffen tegen bloedgroepen hebt en wat je ijzergehalte is.

Hoe heb jij de eerste echo en het eerste bezoekje bij de verloskundige ervaren?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50