Eerste ex-kankerpatiënte bevalt van kind na invriezen eierstokweefsel
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 2559
- 20/01/2016
Voor het eerst heeft in Nederland een vrouw succesvol een kind gebaard nadat bij haar ingevroren eierstokweefsel was teruggeplaatst.
De laatste decennia wordt er veel onderzoek gedaan bij jonge kankerpatiënten om de vruchtbaarheid te behouden. Aanvankelijk konden alleen sperma en embryo's worden ingevroren, maar de afgelopen jaren is gebleken dat ook testikelweefsel en rijpe eicellen tegen de vrieskou kunnen.
Risico’s
Helaas komen niet alle kankerpatiëntes voor de behandeling in aanmerking, zegt Lucette van der Westerlaken, hoofd van het ivf-lab in het LUMC. Vooraf wordt de kans op uitzaaiingen naar de eierstokken ingeschat. Bij vrouwen met leukemie bijvoorbeeld is die kans te groot en wordt er geen weefsel ingevroren. Er moet namelijk voorkomen worden dat in de stukjes eierstokweefsel nog kankercellen zitten en dat door de terugplaatsing het risico ontstaat op terugkeer van de ziekte. Voor de zekerheid wordt voor de terugplaatsing een aantal plakjes gecontroleerd op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen.
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)