Eva Jinek had last van zwangerschapsvergiftiging

Eva Jinek had last van zwangerschapsvergiftiging

Als je last hebt van zwangerschapsvergiftiging tijdens je zwangerschap is, kan dat niet alleen grote gevolgen hebben voor je baby, maar ook voor jou. Zelfs na de bevalling kan dit extra risico's vormen voor de moeder. Presentatrice Eva Jinek kan erover meepraten want ze had er met beide zwangerschappen last van, maar dan net even anders...

In een interview voor het magazine Vrouw & Hart van de Hartstichting vertelt Eva dat ze met haar zwangerschappen van haar zoon Pas en dochter Salo last had van zwangerschapsvergiftiging. Ook wel bekend als pre-eclampsie en hypertensie. Vrouwen die hier last van hebben gehad, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten in hun latere leven.

Na de zwangerschap last van zwangerschapsvergiftiging

Het opvallende was dat de presentatrice geen klachten had tijdens de zwangerschap, maar juist erna. “Alles verliep goed tijdens de zwangerschap, ik voelde me prima, niet eens misselijk, alleen mijn bloeddruk ging op het eind erg omhoog.” Drie dagen na de bevalling van haar eerste kindje werd ze ziek. “Ik had hoofdpijn en ben even gaan liggen. Eenmaal in bed zei ik tegen de kraamhulp: ‘Wat is de zon fel vandaag, verschrikkelijk.’ Ik kon gewoon het licht niet verdragen.” Omdat de kraamhulp het niet vertrouwde, nam ze meteen contact op met de arts. Ze moest direct naar het ziekenhuis en dat terwijl Eva niet echt door had dat ze zo ziek was. Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen moest ze drie nachten blijven. “Helaas werd ik eenmaal thuis nog een keer ziek en ben toen voor de tweede keer opgenomen. Het heeft even geduurd om mijn bloeddruk weer onder controle te krijgen. Alles bij elkaar was het best heftig.”

Onder controle

Sinds de geboorte van haar dochter eerder dit jaar staat Eva onder controle bij een hoge bloeddruk-poli waar jaarlijks haar bloeddruk en cholesterolgehalte wordt gemeten. Ook houdt ze thuis zelf haar bloeddruk bij, neemt ze medicijnen in en let ze op haar voeding. Door haar verhaal te delen, wil ze vrouwen bewust maken van deze ziekte en het belang van onderzoek hiernaar. Want zelf werd ze overvallen door de zwangerschapsvergiftiging en de gevolgen ervan. “Als vrouwen als ik uit beeld verdwijnen, krijgen ze jaren later wellicht hartproblemen. En dan wordt het niet herkend of je bent er te laat bij.”

Heb jij last gehad van een zwangerschapsvergiftiging?

Lees ook:

Lezeressen vertellen over hun zwangerschapsvergiftiging
Mara (27): 'Ik bleek ernstige pre-eclampsie te hebben'

Lekker luisteren: de keizersnede

Beeld: AvroTros, Linda Stulic

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50