Geboortefotograaf Inge Berken: ‘Keizersnedes intrigeren me enorm’
-
- in Bevalling
- 0
- 437
- 7 dagen
Geboortefotograaf Inge Berken stelde samen met gynaecoloog Koen Deurloo Macazine samen, het prachtige online magazine dat informatie geeft over de moedergeassisteerde keizersnede. Reden genoeg om even met Inge te mailen om meer te weten te komen over haar werk als geboortefotograaf!
Inge is moeder van twee geweldige kinderen, Nina (27) en Sam (22), en partner van Arno. Al sinds 2004 werkt ze met hart en ziel als geboortefotograaf. Daarnaast is ze twee dagen per week werkzaam als afdelingssecretaresse op de geboorteafdeling van het Spaarne Gasthuis. Die combinatie van werk past perfect bij haar, want ze is graag dicht bij het begin van nieuw leven.
Hoe ben je terechtgekomen in de wereld van geboortefotografie?
“Voordat ik geboortes ging fotograferen, werkte ik al als babyfotograaf. Op een dag vroeg een kennis mij of ik de geboorte van haar dochter wilde vastleggen. Ik vond het ontzettend bijzonder dat ze mij dat vertrouwen gaf. Tijdens de terugrit naar huis die nacht voelde ik: dit is wat ik wil doen, ik had net iets ongelooflijk intiems en krachtigs meegemaakt! Zo is het balletje gaan rollen.”
Heb je een specialisme?
“Mijn focus ligt tegenwoordig op geplande keizersnedes. Deze vorm van geboren worden intrigeert me enorm. Het is voor mij een uitdaging én een eer om in een steriele operatiekamer tóch een warm, liefdevol geboorteverhaal te kunnen vertellen in beelden.”
Hoe gaat het in zijn werking als geboortefotograaf: je moet altijd paraat staan, mocht het anders lopen dan gepland?
“Ja, zeker bij spontane geboortes. Vanaf week 38 van de zwangerschap sta ik 24/7 stand by, soms wel vier weken lang, dat kan best intens zijn. Ook een geplande keizersnede kan natuurlijk onverwacht vervroegd worden – flexibiliteit is key in dit vak.”
Kun je meer vertellen over de foto's die je hebt gemaakt voor Macazine?
“In korte tijd heb ik vijftien moedergeassisteerde keizersnedes mogen fotograferen. Die maken diepe indruk op mij. Bij deze vorm van bevallen is de moeder tijdens de keizersnede actief betrokken: ze helpt zelf met haar kindje uit de buik te tillen. Dat maakt het voor veel vrouwen, die eerder een minder positieve geboorte-ervaring hadden, helend en bijzonder.
Regelmatig hoorde ik: ‘Had ik dit maar eerder geweten.’ Daarom wilde ik op mijn website een aparte sectie inrichten met informatie over de Moeder-Assisted Cesarean (MAC). Zo ontstond het Macazine. Daarbij kreeg ik de enthousiaste hulp van dr. Koen Deurloo, de gynaecoloog die deze methode in Nederland introduceerde. Samen hebben we het Macazine verder vormgegeven.”
Op welk werk ben je het meest trots?
“Er zijn zóveel beelden die mij dierbaar zijn, soms door het verhaal erachter, soms omdat het technisch een uitdaging was. Maar één foto springt eruit. Die werd uitgeroepen tot geboortefoto van het jaar 2023 door Ouders van Nu en stond op de cover van hun allerlaatste papieren editie. Dat leverde veel aandacht op voor de MAC én voor geboortefotografie in het algemeen. Die foto betekende veel voor mijn werk – en voor de erkenning van dit bijzondere vakgebied.”
Deze foto van Inge stond op de cover van de laatste printeditie van Ouders van Nu
Heb je nog een wens op het vlak van geboortefotografie?
“Ik heb geen specifieke bucketlist. Wat ik wél hoop, is dat vrouwen die een keizersnede ondergaan, beseffen dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Een keizersnede is een grote buikoperatie en zeker niet ‘the easy way out’ – het is een bevalling, weliswaar anders dan vaginale geboorte maar in beide gevallen iets om als vrouw trots op te zijn. En het is zó waardevol om die momenten vast te leggen. Elke geboorte verdient het om gezien en herinnerd te worden.”
Lees ook:
De moedergeassisteerde keizersnede: dit online magazine geeft alle informatie
Dít zijn de voor- en nadelen van een keizersnede op langer termijn
Podcast: alles over een keizersnede
Beeld: Inge Berken
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)