Geboortefotografie: veelgestelde vragen beantwoord!
- Betty
- in Bevalling
- 0
- 14236
- 28/12/2017
Op BabyBytes delen we regelmatig een een geboortereportage die gemaakt is door één van onze geboortefotografen. Het blijft iedere keer weer bijzonder om de emoties op de gezichten van de (aankomende) ouders te zien.
Ik krijg bij iedere reportage een brok in mijn keel op het moment dat ik die prachtige, geëmotioneerde blik zie, als ouders hun kindje ontmoeten en voor het eerst kunnen knuffelen. Het is alsof je er even bij mag zijn, bij dat bijzondere en intieme moment in iemands leven.
Zelf heb ik er ook voor gekozen om mijn tweede bevalling te laten vastleggen door een geboortefotograaf, en daar ben ik héél blij mee. Hier dus mijn overweging. Misschien heb je er iets aan.
Eerste kindje
Toen ik zwanger was van mijn eerste, vond ik het hele gebeuren maar wat spannend. Ik droeg voor het eerst een kindje bij me en zou die er ook voor het eerst eigenhandig uit moeten werken. Ondanks dat ik daar niet heel erg tegenop keek, wist ik ook niet wat ik ervan moest verwachten. Een bevalling is nogal een big deal, dus het leek me handig om het - vooral zo’n eerste keer - zo rustig mogelijk te houden.
De eerste bevalling verliep zoals ik had verwacht: het was buitengewoon pijnlijk en trok als een roes aan me voorbij. Ik heb een handjevol telefoonfoto’s die mijn man heeft gemaakt van dat moment en een aantal foto’s van toen mijn kleine knul er eenmaal was. Maar échte, mooie foto’s… Die waren er niet. En foto’s van het moment suprême ook niet. En dat mis ik eigenlijk nog steeds wel eens.
Lees meer:
Een doula bij de bevalling, wat doet zij precies en wat zijn daar de voordelen van?
Tweede keer
Om die reden kozen we er dan ook voor om tijdens de tweede bevalling er wel een geboortefotograaf bij aanwezig te laten zijn. Zij zou dan een voor altijd blijvende herinnering voor ons kunnen vastleggen van die bijzondere dag in ons leven. En dat is gelukt! Ik ben dolblij met de fotoreportage die ik heb gekregen. Als ik langs de foto’s scroll, herbeleef ik echt de bevalling weer. En als ik de foto zie waarop ik voor het eerst mijn glibberige dochtertje bij me pak, kan ik bijna precies dat gevoel terughalen van mijn hand om die natte, warme babybilletjes.
Voordelen
Een geboortefotograaf bij je bevalling aanwezig laten zijn heeft een aantal voordelen:
- Je hebt hoe dan ook een schitterende serie foto’s die een blijvende herinnering vormen aan één van de belangrijkste dagen van je leven.
- Je hoeft je man/moeder/de stagiaire van de verloskundige niet te vragen of ze foto’s voor je maken.
- De foto’s die er gemaakt worden, zijn van goede kwaliteit. Je hoeft niet bang te zijn dat er belangrijke onderdelen uitgesneden zijn of dat de foto’s te donker of juist overbelicht zijn.
- Door de fotoreportage herbeleef je alle mooie momenten weer.
- De geboortefotograaf blijft meestal (als dat is afgesproken) tot je je kindje aan de belangrijkste mensen in jullie leven hebt voorgesteld. Reken dus maar op prachtig vastgelegde emoties op de gezichten van de opa’s en oma’s en de eventuele broers en zussen.
Nadelen
Ehm ja, zoals met alles in het leven, zitten er ook wat (kleine) nadelen aan het inschakelen van een geboortefotograaf:
- Je moet een geboortefotograaf op de hoogte houden van je naderende bevalling. Vooral als ze een eindje moet rijden en het bij jou midden in de nacht aan het rommelen is, moet je een moeilijke afweging maken. Ga je die arme fotograaf wakker bellen? Of wacht je nog even af tot je het zeker weet? Met als risico dat je te laat bent?
- Je moet de verloskundige (en eventueel het ziekenhuispersoneel) op de hoogte brengen van je wens voor een geboortefotograaf.
- Het kost wat. Een geboortefotograaf is vanaf 37 tot 42 weken 24 uur per dag beschikbaar. Ze komt met gierende banden aangereden, maakt een schitterende reportage en wacht in veel gevallen na afloop ook nog een tijdje. De foto’s worden bewerkt, zodat ze er optimaal uit zien en daar gaat gewoon heel veel tijd in zitten. Een geboortereportage kost dan ook tussen de - pak ‘m beet - 750 en 1200 euro. Dit betaal je trouwens ook voor een trouwreportage, even ter vergelijking.
Hoe vind je een goede geboortefotograaf?
- Ga na in je eigen omgeving of er iemand is die haar bevalling heeft vast laten leggen.
- Zo niet, ga dan lekker online op zoek. Vraag een aantal offertes aan en vraag wat de geboortefotografen voor het afgesproken bedrag doen.
- Maak een afspraak met één of meerdere fotografen. Je bent niet op zoek naar je nieuwe bff, maar het is wel handig als je geen irritatie bij de geboortefotograaf voelt. Een goede geboortefotograaf is nagenoeg onzichtbaar tijdens je bevalling (ze zal je niet gaan vragen of je even charmant wil lachen, bijvoorbeeld!), maar het is dus wel prettig als je een goed gevoel bij degene bent die aanwezig is bij het belangrijkste moment in je leven.
- Als je een keuze hebt gemaakt, zorg dan dat jullie beiden op de hoogte zijn van de gemaakte afspraken, zodat niemand teleurgesteld wordt.
- Zorg ook dat voor zowel jou als je partner duidelijk is wat de bel-afspraken zijn.
- Zijn er specifieke wensen over wat je wel- en niet gefotografeerd wil hebben? Bespreek dit en neem het eventueel op in je bevallingsplan.
Zouden jullie interesse hebben in geboortefotografie?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)