Geboorteplan: wat zet je erin?
- Redactie
- in Bevalling
- 1
- 764
- 09/02/2024
Iedereen heeft andere ideeën en wensen als het gaat om de bevalling. Zo wil de ene vrouw liever thuis bevallen en geen gebruik maken van pijnstilling, en de andere vrouw liever in het ziekenhuis en juist wel pijnstilling ontvangen. Al deze wensen en voorkeuren beschrijf je in een geboorteplan. Hoe je zo’n plan maakt vertellen we hieronder.
Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is een plan die je maakt met al je wensen als het gaat om de bevalling. In dit plan beschrijf je wat voor jou belangrijk is tijdens de bevalling. Het geboorteplan is niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor de verloskundige, zorgverleners, geboortebegeleiders en je partner. Door dit plan weten ze wat voor jou belangrijk is en hier kunnen ze rekening mee houden tijdens de bevalling.
Waarom is het zo belangrijk om een geboorteplan te maken?
Het is belangrijk om een geboorteplan te maken, omdat je zo al voorbereid bent op de bevalling. Je wordt je bewust van wat jou fijn lijkt en wat juist niet. Ook is dit het perfecte moment om al je verwachtingen met je partner te bespreken. Als je erachter komt dat je nog vragen of twijfels hebt, kan je dit met de verloskundige bespreken. Daarbij is het ook fijn dat een geboorteplan een houvast biedt van de bevalling. Als er tijdens de bevalling beslissingen genomen moeten worden kan dit aan de hand van het geboorteplan gedaan worden. Juist als je niet meer goed in staat bent om goed uit je woorden te komen, is het fijn om alles in het plan te hebben staan.
Wat schrijf je in het geboorteplan?
In het geboorteplan schrijf je alles over jouw wensen voor de bevalling. Dit kan gaan over de plek, de sfeer, de rol van je partner, de communicatie en nog veel meer. Wat jij maar belangrijk vindt, mag erin komen te staan. Dit zijn een paar voorbeeldvragen waar je in het geboorteplan antwoord op kan geven:
- Of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen
- In welke houding je graag wilt bevallen
- Wat voor sfeer de kamer moet hebben, denk aan gedempte lichten of muziek
- Of je openstaat voor pijnstilling, en welke methode je voorkeur heeft
- Of je kleren aan wilt hebben
- Wie er aanwezig mag zijn tijdens de bevalling
- Of je van plan bent om borstvoeding te geven
- Wie de navelstreng mag doorknippen
Het is prettig als je het geboorteplan met je verloskundige bespreekt. Zo kan je het plan eventueel nog vollediger maken. Ook kan de verloskundige per punt nagaan of de wensen haalbaar zijn. Anders kunnen er alternatieve opties besproken worden.
Meerdere geboorteplannen
Sommige vrouwen vinden het fijn om meerdere geboorteplannen te maken voor als de bevalling anders verloopt dan gepland. Zo kun je er één maken voor als je graag een thuisbevalling wilt, maar ook één voor als je spontaan in het ziekenhuis moet bevallen.
Veranderingen in het plan
Het is belangrijk om te onthouden dat er nog veranderingen plaats kunnen vinden in het plan. Niet alles staat vast. Zo kun je zelf nog van idee veranderen in de loop van de tijd of loopt de bevalling anders dan je had verwacht door een medische reden. Het plan wordt als een houvast gebruikt maar soms loopt de bevalling anders dan gepland.
Extra tips:
- Zorg dat het plan beknopt is, zodat de verloskundige of de geboorte begeleiders snel kunnen zien wat jouw wensen zijn.
- Het is handig als je een uitgeprint geboorteplan in je vluchtkoffer hebt zitten.
- Bespreek je wensen met je verloskundige en mail deze ook nog even.
- Maak het geboorteplan samen met je partner, zo kun je meteen bespreekbaar maken waar jij behoefte aan hebt tijdens de bevalling.
- Sommige vrouwen laten de bevalling liever over zich heen komen zonder een uitgedacht plan. Dat is ook helemaal prima. Als je wel een stukje voorbereiding wilt, is een geboorteplan een fijn hulpmiddel.
Heb jij een geboorteplan gemaakt?
Lees ook:
6 dingen die gebeuren die niet in je geboorteplan stonden
Wat zit er in een vluchtkoffer?
Bron: deverloskundige
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje