Geboorteverlof voor partners: hoe zit dat?

Geboorteverlof voor partners: hoe zit dat?
  • in Vaders
  • 0
  • 936
  • 19/06/2023

Elke partner in loondienst heeft recht op geboorteverlof. De partner krijgt na de geboorte van het kind een paar dagen vrij van werk. Deze dagen zijn perfect om even bij te komen van alle heftige indrukken. Ook heeft de partner nu tijd om alle aandacht aan de vrouw en het pasgeboren baby'tje te geven.  

Wat is geboorteverlof voor partners? 

Geboorteverlof voor partners, is het verlof dat de partner krijgt na de geboorte van het kind. Dit heet ook wel geboorteverlof, kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof. Deze periode krijgt de partner vrij om met de moeder en het kind te wennen aan een nieuwe situatie. Sinds 1 juli 2020 is de regeling van het geboorteverlof versoepelt. Er zijn meer verlofdagen bijgekomen.  

Geboorteverlof in twee delen 

Het geboorteverlof voor partners bestaat uit twee delen. 

  1. Het geboorteverlof: Je krijgt tijdens het geboorteverlof één werkweek vrij. De uren die je normaal gesproken in een werkweek maakt, krijg je vrij én volledig uitbetaald. Deze dagen moeten in de eerste vier weken na de bevalling opgenomen worden. Als het baby’tje eerst nog in het ziekenhuis moet blijven, wordt het geboorteverlof niet verschoven of langer. Het geboorteverlof blijft altijd één werkweek 
  2. Het aanvullende geboorteverlof: Je mag naast je week geboorteverlof ook vijf weken aanvullend verlof nemen. Deze weken mag je in overleg met je werkgever zelf indelen. De vijf weken hoeven niet aaneengesloten te zijn. Als je dit verlof opneemt krijg je een deel ervan uitbetaald, meestal 70 procent van je salaris. Je werkgever krijgt een uitkering van het UWV en daar betalen ze je de 70 procent loon van.  

Aanvullend verlof aanvragen 

Je vraagt aanvullend verlof aan, vier weken voor je het wilt opnemen. Dan mag je naar eigen inzicht de vijf weken indelen. De voorwaarde is dat het aanvullend verlof binnen zes maanden na de geboorte van het kind opgenomen is. Ook moet het geboorteverlof van de eerste week al opgenomen zijn. Het kan zijn dat je het aanvullend geboorteverlof te laat aanvraagt doordat je kind bijvoorbeeld te vroeg geboren is. Geef het dan zo snel mogelijk aan je werkgever door. 

In de aanvraag van het aanvullend geboorteverlof zet je: 

  • Wanneer je dit wilt opnemen. Let op dat je eerst ook nog één week geboorteverlof hebt. Wil je dit gelijk na het geboorteverlof of wil je dit verspreiden in zes maanden. 
  • Hoeveel hele weken verlof je wilt nemen. Je hoeft niet per se vijf weken verlof te nemen. Je mag ook minder weken opnemen.  

Wanneer recht op geboorteverlof 

  • Je hebt alleen recht op geboorteverlof als je werknemer in loondienst bent. Daarbij moet je voldoen aan een van de volgende punten: 
  • Je bent getrouwd met de moeder van het kind 
  • Je bent geregistreerde partner van de moeder 
  • Je ben ongehuwd maar woont wel samen 
  • Je het kind erkent 

Werkgever informeren 

Het is belangrijk om op tijd je werkgever te informeren. Doe dit vier weken voor je het (aanvullend) geboorteverlof wilt opnemen. Dit wordt via een brief of e-mail gedaan. Een werkgever mag nooit het geboorteverlof weigeren of je vakantiedagen hiervoor gebruiken.  

Geboorteverlof bij meerling 

Heb je een twee- of meerling gekregen. Dan heeft de partner geen recht op een langer geboorteverlof. Het blijft de aantal uren van een werkweek. Bij ouderschapsverlof heb je wel recht op een langer verlof bij een twee- of meerling. Als je bijvoorbeeld een tweeling krijgt heb je recht op twee keer zo veel ouderschapsverlof. 

Geboorteverlof bij zzp’ers 

Als je zzp’er bent heb je geen recht op geboorteverlof. Alleen mensen die in loondienst werken kunnen geboorteverlof krijgen. Zzp’ers hebben zelf de mogelijkheid om hun werktijden te bepalen en in te delen. Je zou vrij kunnen nemen als zzp’er, maar je moet dan wel voor je eigen inkomen zorgen. 

Geboorteverlof Europa 

In Nederland is het geboorteverlof de laatste jaren omhooggegaan. In andere Europese landen is het geboorteverlof nog langer geworden. Zo krijgen ouders in Finland 164 dagen verlof. In Zweden is het nog uitgebreider. Daar krijgen de ouders twee weken betaald verlof en daarbovenop nog eens 480 dagen verlof. Zij krijgen ook 80 procent van hun loon uitbetaalt.  

  

Hoelang heeft jouw partner verlof gehad? 

 

Lees ook: 

Vaderschapsverlof in hilarische en herkenbare cartoons 
Terug van zwangerschapsverlof? Dit wil je niet horen van je collega's 

Bron: Rijksoverheid

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50