Geen goed gevoel bij de kraamverzorgende? Dit kan je doen!

Geen goed gevoel bij de kraamverzorgende? Dit kan je doen!
  • in Moeder
  • 0
  • 7781
  • 20/12/2019

In Nederland hebben we het ongelofelijke geluk dat we - in de meeste gevallen - recht hebben op een kraamverzorgende die na de bevalling voor ons komt zorgen, ons goed in de gaten houdt en én ons wegwijs komt maken in de wondere wereld der newborns. 

De meeste vrouwen zijn dolblij met de komst van een kraamverzorgende. Deze speelt namelijk een sleutelrol als het gaat om de beleving van de kraamvrouw. Een goede kraamverzorgende kan er aan bijdragen dat de kraamweek zo prettig mogelijk verloopt en kan voor een goede begeleiding zorgen tijdens de eerste - heftige - dagen. Een kraamverzorgende zonder passie, of die op een andere manier niet binnen een gezin past, kan voor het tegenovergestelde zorgen.

Maar wat kan je als kraamvrouw doen als er geen klik is met de kraamverzorgende? Of wat als je vindt dat die haar taak niet goed genoeg doet? Om hier meer over te weten te komen, sprak ik met Bernadette van Kraamzorgorganisatie Kraam & Co, die tweemaal een fantastische kraamverzorgende naar mijn huis hebben gestuurd tijdens mijn kraamweken. 

Goede match

"Wij proberen op basis van wat een aanstaande moeder over zichzelf en haar gezin heeft verteld bij het intakegesprek, een goede match te maken met een kraamverzorgende. Vrouwen die eerder bij ons zorg hebben gehad en een voorkeur hebben voor een kraamverzorgende, proberen we hierin tegemoet te komen. Wegens bijvoorbeeld vakanties is dit echter niet altijd mogelijk." vertelt Bernadette. 

Hoge eisen

Niet iedereen kan zomaar werken voor Kraam & Co: "Van onze collega wordt verwacht dat zij kwalitatief goed werk levert volgens de basis kwaliteitseisen die wij hanteren. Ook moet zij jaarlijks de bijscholingen over borstvoeding bijwonen en ervoor zorgen dat zij over up-to-date kennis beschikt betreffende de kraamzorg. Daarnaast is het erg van belang dat zij empathisch is en inzicht heeft in gezinssituaties. Ook moet zij over voldoende communicatieve vaardigheden beschikken én bereid zijn om bij elk gezin, van elke bevolkingslaag, geloofsovertuiging, politieke overtuiging assistentie tijdens de bevalling en zorg tijdens de kraamweek verlenen." 

Taken kraamverzorgenden

Maar wat mogen ouders concreet en in het algemeen van kraamverzorgenden verwachten? "De eerste prioriteit is altijd de zorg voor moeder en baby," zegt Bernadette. "De kraamverzorgende observeert, signaleert, informeert en rapporteert. Ze controleert dagelijks of alles goed gaat met moeder en de baby, begeleidt moeders bij het geven van borstvoeding, leert hen alles wat er te leren valt over de zorg voor een baby, zorgt voor eventuele andere kinderen in het gezin en helpt hen bij de heftige overgang naar een nieuwe baby in het gezin. Ook doet ze wat licht huishoudelijk werk, om de hygiëne in het gezin te waarborgen."

Geen klik, wat dan?

Als er geen klik is met de kraamverzorgende, vertelt Bernadette ons het volgende: "Om discussies aan het kraambed te voorkomen, kiezen wij van Kraam & Co er altijd voor een nieuwe kraamverzorgende naar het gezin te sturen, als de kraamvrouw aangeeft geen klik te voelen. Dit komt gelukkig nauwelijks voor, maar áls het gebeurt, trekken we de kwaliteit van de kraamverzorgende in deze situatie nooit in twijfel. Het kan voor de kraamverzorgende wel lastig zijn als dit gebeurt, omdat ze hier onzeker van kan worden. Wij gaan daarom dan ook altijd wel in gesprek met de desbetreffende kraamverzorgende. Soms is er - ondanks de beste bedoelingen van beide kanten - gewoon geen klik, en omdat wij het belangrijk vinden dat de kraamvrouw een mooie week heeft, kiezen we hiervoor."

Niet tevreden over het werk

Het kan voorkomen dat de kraamverzorgende haar werk in de ogen van de kraamvrouw niet goed doet. In dat geval raadt Bernadette aan met het kraamzorgbureau te bellen om dit te bespreken. "Wij zelf bellen altijd in de kraamweek naar het gezin, om te bespreken of alle zorg naar wens is. Heel soms is het zo dat een kraamvrouw aangeeft ontevreden te zijn, omdat bijvoorbeeld niet alle overhemden van haar partner gestreken worden, of de vloer niet dagelijks gedweild wordt. Als zoiets gebeurt, leggen wij de kraamvrouw uit wat de taken van een kraamverzorgster zijn. Als het om inhoudelijke zaken gaat (bijvoorbeeld als de kraamvrouw denkt dat de kraamverzorgende te weinig kennis heeft) of dat ze de kraamvrouw onvoldoende zou ondersteunen bij de verzorging van de baby en de andere kinderen), dan gaan wij in gesprek met de kraamverzorgende."

Andersom

Het komt wel eens voor dat een kraamverzorgende tijdens de kraamweek aangeeft niet meer bij een gezin te willen werken. Dit is bijvoorbeeld het geval als agressie of intimiderend gedrag binnen het gezin wordt vertoond of als er sprake is van huiselijk geweld. In het eerste geval gaan we een gezamenlijk gesprek aan of kiezen we ervoor een andere kraamverzorgende te sturen. In het laatste geval krijgen we hulp van de verloskundige en het Ouder- en kind centrum. Het doel is om gezamenlijk het gezin te ondersteunen en te zorgen voor een stabielere situatie."

Wij willen Bernadette hartelijk bedanken voor haar informatie. 

Hoe tevreden was jij over de hulp van de kraamverzorgende?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50