Geruststelling: kinderen krijgen kan ook allemaal meevallen...
- Redactie
- in Zwangerschap
- 2
- 13679
- 29/04/2022
Als je voor- tijdens- of na je zwangerschap een beetje rondkijkt op sites, fora of in tijdschriften, word je al snel geconfronteerd met ellende. Vrouwen die moeilijker kinderen kunnen krijgen, vrouwen die extreem veel last hebben tijdens de zwangerschap, miskramen, ellendige bevallingen, verschrikkelijke babyperiode, een 'moederlichaam' dat niet meer te vergelijken is met je eigen before-foto...
Het is allemaal nogal wat. Maar wat als alles toch meevalt? Het kán!
Dit stuk is geenszins bedoeld om andere mama's de ogen uit te steken. Het is wél zo dat ik als zwangere hunkerde naar artikelen die me een soort van geruststelling konden bieden. Door voornamelijk over nare dingen te lezen, ga je bijna denken dat het ook nooit helemaal goed kán gaan. Maar dat kan het dus wel.
Zwanger worden
Ik las ooit eens dat het gemiddeld zes maanden duurt voordat een stel zwanger is. Er zitten - helaas - stellen bij die langer geduld moeten hebben, maar dat betekend dan ook dat er vrouwen genoeg zijn die meteen een positieve zwangerschapstest in handen hebben!
Miskraam
Een hypochonder als ik gaat vaak van het ergste uit. Zwanger worden kán lang duren en dan nog kan het met veel ellende een verdriet gepaard gaan. Eén op de tien vrouwen krijgt een miskraam en één op de honderd een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Allemaal dingen die je niet wilt. Probeer je daarom dan ook te focussen op hoe vaak het wel allemaal goed gaat. Eén op de tien gaat fout, maar NEGEN op de tien zwangerschappen draaien dus niet uit op een miskraam.
Kwaaltjes
Ik herinner me goed dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap tot aan de laatste dag aan het wachten was op kwaaltjes. Ik ben niet misselijk geweest, niet extreem moe, heb geen noemenswaardige last van mijn bekken, geen slapeloze nachten en ik hoefde ook niet exponentieel vaak naar het toilet. Wanneer word het nu zwaar dan? Dacht ik regelmatig. Nou, niet dus. Mijn tweede zwangerschap is een heel ander verhaal, maar ik heb in ieder geval de ervaring van één kwaaltjesloze zwangerschap. Het kán dus wel!
Bevalling
De meeste bevallingsverhalen die je leest in tijdschriften of online hebben wel een heftig aspect. Het kan je een vertekend beeld geven van hoe een bevalling daadwerkelijk verloopt. Tijdens mijn eerste bevalling heb ik regelmatig huilend aan de verloskundige gevraagd of alles wel goed zou gaan. Ik was extreem bang voor spoedkeizersnedes, totaalrupturen, navelstrengen om nekjes en zuurstoftekort bij de bevalling. Maar weet je? Dat gebeurt MEESTAL dus allemaal niet. In de meeste gevallen gaat het allemaal 'gewoon' goed en komen jij en je kindje er beiden zonder kleerscheuren vanaf.
Huilbaby
Ik heb me tijdens mijn zwangerschappen meer dan eens druk gemaakt over dat het zachtjes trappelende wezentje in mijn baarmoeder zich zou ontpoppen tot een ware huilbaby. Maar allebei mijn baby's waren braveriken die beide nauwelijks hebben gehuild. Ze waren tevreden baby's die 's nachts ook de nodige aantal uren slaap pakten. Ja er waren nachtvoedingen. En ja, ook wij hebben te maken gekregen met krampjes en doorkomende tandjes, maar zo erg als je wel eens leest? Dat is ons - godzijdank - bespaard gebleven.
Moederlijf
Je hoort en leest het vaak: je lichaam verandert na de zwangerschappen en bevalling. Maar het kan ook echt dat er dus niks verandert. Ik weeg momenteel - zonder daarvoor te hebben getraind - minder dan voor mijn eerste zwangerschap. Ik heb geen striae en verder ziet alles er eigenlijk ook nog uit zoals ervoor. Ik besef dat ik dit te danken heb aan een setje handige genen van mijn voorouders, maar het kán dus!
Probeer te relativeren, (aanstaande) mama. Ja, een zwangerschap en een kindje veranderen iets. Die verandering kan groot of klein zijn, leuk of iets minder leuk. Maar het kán ook echt dat het je allemaal ontzettend mee gaat vallen. Ik duim voor je!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje