Gevarieerd eten: als je kind toe is aan de volgende stap
- Redactie
- in Sponsored
- 0
- 14741
- 24/08/2018
Met grote ogen volgt hij de lepel die ik naar mijn mond breng: ‘Wat eet mijn moeder nu voor lekkers?’ zie ik hem denken. Ik kan me die nieuwsgierigheid heel goed voorstellen: na al die maanden borstvoeding is mijn kleine duidelijk toe aan vaste voeding!
Na vier maanden is je baby toe aan de volgende stap wat betreft eten. Het is tijd om kennis te maken met verschillende smaken! Lust hij broccoli, doperwten, worteltjes of wordt een ander groentehapje zijn favoriet?
De eerste 1.000 dagen
Tijdens de eerste 1.000 dagen van het leven van je kleine is het belangrijk dat hij goed eet, want dit draagt op latere leeftijd bij aan een goede gezondheid. Dus het is belangrijk om op jonge leeftijd goede eetgewoontes aan te leren en je kindje zoveel mogelijk kennis te laten maken met gezonde, natuurlijke producten.
Door het eten van producten met pure en herkenbare smaken leert je kind verschillende smaken te accepteren en daarmee stimuleer je de ontwikkeling van goede eetgewoonten.
BabyBytes-lezeres Nadia: “We hebben de mazzel dat ons zoontje echt alles lekker vindt! En ik heb de potjes zelf geproefd: het smaakt gewoon naar wat erin zit!”
Nieuwsgierigheid naar mama’s eten
BabyBytes-redacteur Chantal merkte na zo’n vier maanden dat haar kleine haar heel belangstellend aankeek als ze aan het eten was. “Zijn nieuwsgierigheid werd met de dag groter.”
Er zijn nog wel meer tekenen waaraan je kunt merken dat je kind toe is aan een volgende stap in zijn voeding. Hier vind je een handig 5 stappen hapjesplan waarin wordt uitgelegd hoe je de signalen van je kindje herkent, waar je rekening mee kunt houden, en hoe je het geven van de eerste oefenhapjes verstandig aanpakt. Wil jij zorgen dat je kindje de juiste voeding binnenkrijgt? Dan kun je een kijkje nemen op deze pagina voor recepten die speciaal door voedingskundigen zijn samengesteld.
Consultatiebureau
“Na een bezoek aan het consultatiebureau kreeg ik het advies om hem zijn eerste groentehapje te geven. Ik vond het reuzespannend om te doen. Het heeft toch een andere structuur dan zijn borstvoeding, dus hoe zou hij reageren? Zou hij zich niet verslikken of het uitspugen? Er zat maar een ding op om dat uit te vinden: gewoon doen!
Op advies van het consultatiebureau begon ik met worteltjes. Dit is een van de meest populaire groentes om mee te beginnen, want het is een beetje zoet en vallen vrijwel altijd in de smaak bij baby’s. Maar er zijn nog veel meer soorten groentes die zeer geschikt zijn om mee te beginnen, denk maar aan wortel, doperwten, broccoli en bloemkool. Goed om altijd eerst te starten met enkelvoudige groentesmaken. Kindjes hebben van nature een zoetvoorkeur waardoor fruit altijd goed wordt geaccepteerd.”
Wil je meer te weten komen over welke groente geschikt is voor groentehapjes? Lees deze leuke weetjes maar eens!
BabyBytes-lezeres Ellen: “Ik ben heel eerlijk: ik vind potjes lekker makkelijk! En wat betreft allerlei toevoegingen die erin zouden zitten: dat doen ze tegenwoordig niet meer!”
Wortelhapje, dé grote favoriet
“Met slabbertje en al zette ik mijn kleine man in zijn wipstoeltje voor zijn eerste groentehapje. Nieuwsgierig keek hij naar het potje dat ik in mijn hand had. Daar ging de eerste hap, die zichtbaar blij werd toegejuicht. Zijn mondje opende hij wagenwijd. En hap! In zijn ogen zag ik dat hij even moest nadenken en zijn handje ging naar zijn mond. Hij moest even wennen denk ik. Hij slikte het netjes door. Ik was allang opgelucht dat hij zich niet verslikte.
De tweede hap ging er ook nog met een lichte frons in, maar daarna kreeg hij de smaak te pakken en was het een en al enthousiasme. Wat een lekkere oranje toet had hij, maar bovenal: wat een mijlpaal! Mijn kind lustte worteltjes! We probeerden verschillende potjes uit: broccoli, bloemkool, , doperwten. Toch bleef het groentehapje wortelt de grote favoriet bij mijn zoontje.
Ook nu hij al wat groter is, zet hij zijn tandjes regelmatig in een paar worteltjes om te snoepen. Hét bewijs dat het zo belangrijk is om je kind op jonge leeftijd kennis te laten maken met pure, verschillende smaken voor een gezond eetpatroon op latere leeftijd!”
BabyBytes-lezeres Ineke: “Ik werk vier dagen in week en ik heb ervoor gekozen om mijn kindje potjes te geven. Ik voel me daar helemaal niet schuldig over. Ik ga liever leuke dingen doen met mijn kind!”
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)