'Gevolgen antidepressiva tijdens zwangerschap zijn nihil'
- Redactie
- in Zwangerschap
- 2
- 2516
- 25/01/2016
Voor veel vrouwen is het een obstakel: ze slikken antidepressiva maar willen op een gegeven moment graag kinderen. Om eventuele schade aan het kind te voorkomen willen ze stoppen met het medicijn, maar zomaar stoppen kan heel erg heftig zijn en pakt niet altijd goed uit. Gelukkig is er goed nieuws: de gevolgen van het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap blijken mild.
Volgens recent onderzoek is het niet nodig om te stoppen of te minderen met antidepressiva, de gevolgen kunnen zelfs schadelijk zijn. Volgens arts Noera Kieviet, die de afgelopen jaren honderden depressieve moeders en hun baby's heeft onderzocht op een speciale afdeling van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam, is het niet nodig voor moeders om een schuldgevoel te krijgen na het gebruik van antidepressiva. Kieviet promoveert vandaag aan de Vrije Universiteit.
Conclusies
Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 170.000 vrouwen zwanger. Van deze vrouwen krijgt ongeveer één op de zes een depressie tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling. De meeste vrouwen nemen daar geen middelen tegen wanneer ze zwanger zijn. Kieviet denkt dat ze bang zijn voor de gevolgen voor de baby. ‘Over de belangrijkste antidepressiva is redelijk wat bekend. Er lijkt zo goed als geen risico te bestaan voor aangeboren afwijkingen, complicaties bij de bevalling en voor de ontwikkeling van het kind.’ Uit de studie blijkt dat de ontwenningsverschijnselen bij de baby mild zijn. ‘Het kind is wat onrustig, heeft misschien moeite met drinken en slaapt soms korter. Dat gaat over.’ Ongeveer een op de drie baby's krijgt hier last van als de moeder antidepressiva heeft genomen.
De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de dosering van antidepressiva niet uitmaakt voor de ontwenning. Kieviet raadt aan om daarom de dosis te gebruiken die voor de moeder juist is. Een vrouw die toch mindert vanwege de zwangerschap, loopt het risico dat het middel niet genoeg werkt. De gevolgen hiervan kunnen erger zijn dan de gevolgen van antidepressiva.
‘Het kind kan te vroeg ter wereld komen. Het kind kan lichter uitvallen dan het in aanleg had kunnen zijn. Een depressieve vrouw zorgt tijdens de zwangerschap misschien minder goed voor zichzelf, door te roken en door ongezond te eten. Na de bevalling hecht een depressieve moeder zich misschien minder goed aan de baby. En andersom dus ook’, aldus de arts.
Ziekte
Waar het uiteindelijk om gaat, is dat een depressie een ziekte is, benadrukt Kieviet. ‘En het is een ziekte die kan terugkeren als je het niet behandelt. Je moet je niet schuldig voelen als je antidepressiva nodig hebt, ook niet naar je kindje toe. Het is geen taboe. Het is net zoiets als suikerziekte, en daar bestaat insuline voor.’
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Bron: Nu.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje