Gezond eten tijdens je zwangerschap: deze dingen 'moet' je juist wel eten
- Redactie
- in Zwangerschap
- 2
- 32505
- 21/08/2020
Dat je tijdens je zwangerschap beter geen filet americain en gerookte zalm meer kunt eten en je wijntje moet laten staan, weten de meeste zwangeren wel. Maar wat is dan wél gezond?
Tijdens die veertig weken zwangerschap wordt je baby volledig gevoed via de navelstreng en is dus compleet afhankelijk van wat jij eet en drinkt. Hoe gezonder jij eet en drinkt, hoe beter je kind zich ontwikkelt en de zwangerschap verloopt. Want je lijft gaat hard aan het werk om een mooi mensje te maken. Er wordt dus meteen een flink beroep gedaan op je voorraad vitamines en mineralen. Misselijkheid kan ervoor zorgen dat je toch onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer dan kleine maaltijden te eten en eet gelijk iets als je wakker wordt. Dat hoeft niet meteen een uitgebreid ontbijt te zijn. Een kopje thee en een beschuitje is al voldoende.
Lees ook:
Gezond zwanger worden: 5 tips
Verleidelijke tussendoortjes
Omdat je lichaam zoveel werk verricht kun je in deze periode ook moe zijn. Het is verleidelijk en makkelijk om een suikerrijk tussendoortje te nemen. Die geven misschien snel energie, maar je zakt ook snel weer in. En daar word je alleen nog moeier van en kan je gewicht ook sneller door toenemen. Het is logisch dat je aankomt als je zwanger bent, maar wel rustig aan. Denk bij een gezond tussendoortje aan fruit, rauwkost, een bakje yoghurt of magere kwark of een handje nootjes.
Tips
Extra belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen tijdens je zwangerschap
Foliumzuur: Is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van je baby. Voor voldoende foliumzuur is het noodzakelijk om een voedingssupplement te slikken, vanaf vier weken voor de bevruchting, tot tien weken erna.
Zit in: Volkorenproducten, groene groente en fruit.
Vitamine D: Zorgt ervoor dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen en is goed voor de botopbouw. Gedurende je hele zwangerschap kun je het beste 10 microgram extra slikken. En ook na de bevalling als je borstvoeding geeft.
Zit in: Halvarine, margarine, bak- en braadvetten, vette vissoorten (zalm en makreel) en vlees.
IJzer: Is nodig voor de groei van de placenta, aanmaak van bloed- en zuurstofuitwisseling. Als je er niet voldoende van binnenkrijgt, haalt je baby het uit jouw voorraad en word je duizelig.
Zit in: Vlees, volkorenproducten, aardappelen en groente.
Zink: Zorgt voor celdeling en is dus de groei van de baby. Het komt, net als ijzer, uit jouw voorraad.
Zit in: Vlees, vis, volkorenproducten en peulvruchten
Vitamine A: Heb je nodig voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen en is goed voor de opbouw van botten en tanden. Omdat te veel vitamine A kan zorgen voor aangeboren afwijkingen, worden zwangere vrouwen voorzichtig en krijgen ze er te weinig van binnen.
Zit in: Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A en kun je nu beter laten staan. Een veilige vorm van vitamine A is Bèta-caroteen; dit zit o.a in volkorenbrood, aardappelen, groente, fruit, peulvruchten en eieren.
Calcium: Is goed voor de vorming van tanden en botten.
Zit in: Melk en melkproducten, groente en peulvruchten
Omega-3-vetzuren: Zorgen voor een goede ontwikkeling van de hersenen, ogen en het zenuwstelsel, dus erg belangrijk voor je baby!
Zit in: Vette vis als zalm, makreel, haring en sardientjes.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje