Grootouderschapsverlof: een goed idee of niet?

Grootouderschapsverlof: een goed idee of niet?

Zweden loopt voorop als het gaat om ouderschapsverlof. Nu hebben ze weer wat nieuws bedacht: grootouderschapsverlof. Zou het ook iets voor ons land zijn of niet?

Het nieuws lijkt een beetje aan ons te zijn voorbijgegaan, terwijl het toch weer iets baanbrekends is. Sinds afgelopen juli kunnen Zweedse ouders van de duizelingwekkende 480 dagen ouderschapsverlof die ze krijgen na de geboorte van hun kind, een deel overdragen aan de grootouders.

45 dagen doorgeven aan grootouders

Zo mogen er 45 dagen aan opa's en oma worden doorgegeven in het eerste jaar na de geboorte, zodat grootouders dus betaald op hun kleinkind kunnen passen. Als je een alleenstaand ouder bent kun je zelfs 90 dagen overdragen aan de grootouders.

Wat vind jij van dit progressieve ouderschapsbeleid. Is het ook iets voor ons land, om ouderschapsdagen over te dragen aan grootouders of niet?

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Lees ook:

Grootouders zijn grote steun bij opvoeding kleinkind
Kwart van grootouders ziet op tegen oppassen

Bron: HLN.be
Beeld: Pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


  • Sakina-

    Ik vind geboorteverlof in iedergeval karig hier. Na drie maanden werken is te vroeg naar mijn mening. Dit zou wat mij betreft tot zeker 8 maanden mogen zijn. Met de mogelijkheid om te voeden/kolven tot 12 maanden.

    Dat zou een goed begin zijn.

    Maar het mooiste vind ik persoonlijk, is als je gewoon bij de kleintjes kunt zijn tot ze naar school gaan. Die eerste jaren zijn zo bijzonder en de tijd gaat al zo hard. Ze groeien uit hun sokken waar je bij staat. Zelf als moeder mogen kiezen of je opvangtoeslag krijgt of de toeslag gebruikt om zelf te zorgen tot ze naar groep 1 gaan. Dat is pas emancipatie. Bij de opvang zijn ze een nummer, niet te vetgelijken met de zorg en warmte van een moeder. Veel moeders willen dit eigenlijk graag, maar kunnen niet. Het zou de opvang een stuk kleinschaliger maken, wat niet eens zo'n gek idee is.

  • Ikendochter

    Helemaal met je eens hoor!

    Ik vind het ook echt te streng hier.

  • Chudo

    Ik vind het een goed idee.

    Nederland heeft nog een hoop te leren van landen zoals zweden. Nederlanders al hun baby met 10 weken naar de opvang brengen, het is toch van de zotte.

    10 weken verlof maar. Is toch idioot

  • Sakina-

    Eens. 10 weken vind ik ook echt schandalig. Een baby is dan nog volop aan het hechten aan mama.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50