Grotere rol van huisarts bij het voorkomen van roken bij kinderen
- Redactie
- in Kinderen
- 0
- 3848
- 02/03/2017
Een rookvrije generatie, daar wordt sinds kort naar gestreefd door een aantal grote gezondheidsorganisaties. Onze kinderen zouden als tieners de eersten moeten worden die niet stiekem hun eerste sigaretje op het schoolfeest opsteken. Voor hen zou roken simpelweg geen optie moeten zijn. Een heel goed streven en - zo blijkt nu - de huisarts kan hier een grote rol in spelen.
The Canadian Task Force on Preventive Health Care stelt in een artikel dat de huisarts een actievere rol zou moeten spelen in het voorkomen en behandelen van roken bij kinderen tussen de vijf (!) en achttien jaar oud. De onderzoekers stellen dat artsen aan kinderen en hun ouders zouden moeten vragen hoe het met het gebruik van tabak zit. Ook zou deze beknopte informatie moeten bieden tijdens het bezoek om kinderen te weerhouden ooit te gaan roken of om kinderen te helpen ermee te stoppen.
Lees meer: Roken tijdens de zwangerschap: doe het gewoon niet!
Onderzoeker Brett Thombs: "Het advies van de artsen in de eerstelijns gezondheidszorg is een van de manieren om roken in de maatschappij onder de aandacht te brengen, het is een cruciaal instrument voor het verminderen en voorkomen van roken bij jongeren. We twijfelen niet over de rol die artsen kunnen vervullen naast de overheid, ouders en scholen in de educatie over de schadelijke gevolgen van roken. Wel moeten we nog meer onderzoek doen naar hoe deze educatie zo effectief mogelijk kan worden".
Beginnen met roken
Of kinderen beginnen met roken heeft volgens de onderzoekers te maken met de leeftijd, het geslacht maar vooral met de invloed van vrienden en familie. Ook de omgeving waarin een kind opgroeit en de school beïnvloeden de keuze om ooit een sigaret op te steken.
Uit het onderzoek bleek bovendien dat drie procent van de kinderen hun eerste sigaret al eens heeft opgestoken op een leeftijd van elf jaar oud en 36 procent van de kinderen zijn 17 jaar oud als ze hebben gerookt. Negentig procent van de volwassen rokers stak op hun achttiende voor het eerst een sigaret op. Volgens de onderzoekers zou iemand die als kind of als jongere begint met roken een kleinere kans hebben om op latere leeftijd met het roken te stoppen, dan iemand die op latere leeftijd de eerste sigaret rookt.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)