Gynaecoloog over vruchtbaarheid: ‘Vrouwen te snel behandeld met IVF’

Gynaecoloog over vruchtbaarheid: ‘Vrouwen te snel behandeld met IVF’
  • in Overig
  • 5
  • 10381
  • 12/09/2017

Volgens gynaecoloog Egbert te Velde is onze natuurlijke vruchtbaarheid de laatste jaren niet achteruitgegaan. Toch worden er meer IVF-baby’s geboren dan ooit.

Volgens Te Velde wordt IVF veel te makkelijk ingezet. In een interview in NRC next wordt hij geïnterviewd naar aanleiding van zijn artikel ‘Europese paradox’ dat in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Obestrics & Gynecology and Reproductive Biology is verschenen. Hierin schrijft hij dat vrouwen te snel worden behandeld en dat de risico's worden onderschat. Ooit voorspelde hij dat steeds meer zwangerschappen zonder goede medische redenen door IVF of andere technieken tot stand zouden komen. Nu lijkt zijn voorspelling te zijn uitgekomen: de vraag naar IVF groeit, terwijl de biologische vruchtbaarheid volgens zijn onderzoek niet is veranderd.

Lees ook:
Zo heftig is het om IVF te ondergaan

Te Velde: “De laatste veertig jaar is de vruchtbaarheid in westerse landen niet achteruit gegaan.” Volgens hem krijgen vrouwen minderen kinderen dan voorheen door anticonceptie en het uitstellen van zwangerschap, waardoor de kans dat het lukt om zwanger te worden, kleiner wordt.

Onvruchtbaarheid

Volgens de gynaecoloog wordt de definitie van onvruchtbaarheid opgerekt. “Tot 2001 was je onvruchtbaar als er na twee jaar proberen geen zwangerschap was ontstaan, sinds 2008 ben je volgens de World Health Organization na een jaar tevergeefs proberen onvruchtbaar. Het wordt nu een ziekte genoemd.” Te Velde vindt dat erg. “De kans dat een vrouw na een jaar zwanger wordt is meer dan vijftig procent. “En dat noem je dan een ziekte”, zegt hij in het interview.

Risico's IVF onderschat

Te Velde vindt dat de risico’s die bij een IVF-behandeling komen kijken, worden onderschat. “Het grootste risico zijn de meerlingen.” In Nederland wordt sinds een aantal jaar geprobeerd om een embryo terug te plaatsen. “In landen waar IFV commercieel is, zijn het er twee of mee voor een zo groot mogelijke kans op een zwangerschap. Ik vind dat erg.”

Zo  is de kans op onder andere vroeggeboorte, groeivertraging, neurologische afwijkingen, sterfte en zwangerschapsvergiftiging bij de moeder groter. Maar ook bij eenlingen kleeft er een verhoogde kans op geboorteafwijkingen bij een IVF-behandeling.

De gynaecoloog is blij dat artsen in Nederland de richtlijn hanteren om stellen die het nog niet goed genoeg hebben geprobeerd om nog een tijdje zelf door te gaan. “IVF is een zware en risicovolle behandeling, waarom zou je eraan beginnen als het ook anders kan?”

Heb jij een vruchtbaarheidbehandeling ondergaan? Hoe heb jij dat ervaren?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50